kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Tibet görüşmelerinde gelişme yok''

Giriş Saati : 10.11.2008 09:07
Güncelleme : 10.11.2008 20:32
Yeni Haber
Pekin yönetimi Tibet'in sürgündeki dini lideri Dalay Lama'nın temsilcileriyle yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanamadığını açıkladı.

Hükümetin Tibet konusuyla ilgili görüşmelerden sorumlu birimi olan Birleşik Cephe;nin bakan yardımcısı Cu Veyçün, geçen hafta yapılan görüşmelerin ''açık sözlü ve içten'' geçtiğini, ''ancak iki taraf arasında Çin'in Tibet politikasıyla ilgili olarak büyük fikir ayrılığı bulunduğunu'' belirtti.

Çinli yetkili düzenlenen basın toplantısında, ana konunun egemenlik olduğunu ve Dalay Lama'nın, Çin'in Tibet üzerindeki egemenliğini reddederek, Tibet'in bağımsızlığı veya yarı bağımsızlığı yönündeki iddiaları için hukuki zemin aradığını ifade etti.

Dalay Lama'nın temsilcileri, 31 Ekim ve 5 Kasım günleri arasında yapılan görüşmelerden sonra Hindistan'a döndü. Temsilciler Tibet;in sürgündeki toplulukları ve siyasi örgütlerinin 17-22 Kasım günlerinde Dharmsala'da düzenleyecekleri toplantıya kadar Pekin;deki görüşmelerle ilgili yorum yapmayacaklarını açıkladı. İki taraf da birbirini Tibet sorununun çözümünde ''ciddi olmamakla'' suçladı.

Dalay Lama, geçen hafta Japonya'da yaptığı açıklamada, Çin'in olumlu değişiklikler yapması için harcadığı çabaların sonuçsuz kaldığını ileri sürdü. Bazı Tibetliler ''Çin'in işgal ettiği 1950'den önce bağımsız bir devlet olduklarını'' iddia ederken, Pekin yönetimi Tibet'in yüzyıllardır kendi toprakları olduğunu savunuyor.

Geçen hafta yapılan görüşmeler, Tibet'in merkezi Lasa'da Mart ayında meydana gelen hükümet karşıtı olaylardan bu yana Dalay Lama'nın temsilcileri ile Pekin yönetimi arasında yapılan üçüncü tur görüşme oldu.
Pekin yönetimi bu olayların Dalay Lama taraftarları tarafından 2008 Olimpiyat Oyunları'nı sabote etmek için düzenlendiğini ileri sürerken, Dalay Lama olaylarla ilgisi olmadığını açıkladı.