kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Üniversite'de grev var!

Giriş Saati : 10.11.2008 08:54
Güncelleme : 10.11.2008 20:32
Yeni Haber
Kanada'nın öğrenci sayısı bakımından 3. büyük üniversitesi olan York Üniversitesi'nde, öğretim üyelerinin grevi yüzünden günlerdir ders yapılamıyor.

Öğretim üyelerinin bağlı olduğu CUPE 3903 adına üniversite yönetimi ile görüşmeleri yürüten başmüzakereci Graham Potts, 3 bin 400 üyelerinin haklarını savunduklarını ve amaçlarının asla eğitim ve öğretimi engellemek olmadığını söyledi.

Üniversite yönetiminin, üyeleri için istedikleri sosyal haklarda direndiğini kaydeden Potts, ''Üyelerimizin iş güvencesi yok. 25 yıllık öğretim üyeleri bile, her 4 ayda bir aynı işe yeniden başvuru yapmak zorundalar. Sosyal haklardaki isteklerimizden geriye gitmeyeceğiz'' dedi.

York Üniversitesi Sözcüsü Alex Bilyk de yaptığı açıklamada, üniversite yönetiminin önümüzdeki 3 yıl için ücretlere yüzde 9,25 zam yapmayı teklif etmesine rağmen, sendikanın yüzde 11'de ısrar ettiğini söyledi.
''Kanada'daki üniversiteler arasında en yüksek ücret bizde'' diyen Bilyk, ''Bir öğretim üyesinin 1 saatlik ücreti 62.39 Kanada Doları. Buna sosyal hakları içeren tazminatları ve sağlık paketi de dahil. Sendikaya, yapılabilecek en iyi teklif yapıldı'' dedi.

''ÖDEDİĞİMİZ PARALAR NEREYE GİDİYOR?''

Öte yandan üniversitedeki grevden en çok öğrenciler etkilendi. York Üniversitesi'nin tüm birimlerindeki sınıflarda günlerdir ders yapılmıyor.Dönem ya da yıl kaybetme korkusundaki öğrenciler, grevdeki hocalarına ateş püskürüyor.

Üniversitenin Uluslararası İlişkiler Öğrencisi Jen Therriem, ''Bu büyük bir sorun. Hocalarımız açlık sınırına yakın yaşadıklarını söylüyorlar. Bu doğru olabilir ama burada 50 bin öğrencinin hayatı sözkonusu. Bu kadar para ödüyoruz. Nereye gidiyor bu paralar? Dönem sonu sınavlarımız geliyor. Biz bu kayıplarımızı nasıl telafi edeceğiz?'' diye konuştu.

York Üniversitesi'nde öğretim üyeleri 2001 yılında da greve gitmişler ancak sınıflarda eğitim ve öğretim kesintili de olsa devam etmişti.