kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama füze savunma sisteminden geri adım atmayacak

Giriş Saati : 08.11.2008 16:27
Güncelleme : 08.11.2008 21:04
Yeni Haber
Polonya, ABD başkanlığına seçilen Barack Obama'nın, Rusya'nın güçlü muhalefetine rağmen, Polonya topraklarında füze savunma sistemi inşa etme planlarını uygulama sözü verdiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Konutu'ndan yapılan açıklamaya göre, Obama, Cumhurbaşkanı Lech Kacinski'yle yaptığı telefon konuşmasında füze savunma sisteminden geri adım atmayacağını ifade etti.

Rusya hafta başında Polonya sınırına füze yerleştirme ve buradaki füze savunma sistemlerini elektronik yöntemlerle bozma planları yaptığını ilan etmişti. Barack Obama, ABD'de seçim kampanyası sırasında sistemi gözden geçireceğini ve Rusya'nın hedef alınmadığından emin olmak istediğini söylemişti.

Bu proje iki bölümden oluşuyor: Çek Cumhuriyeti'nde kurulacak süper güçlü radarlarla Asya hava sahaları kontrol altına alınacak. Ve Polonya'ya yerleştirilen 10 savunma füzesiyle de doğu istikametinden gelecek olası füzeler imha edilecek.

Moskova, bu sistemin kurulmasının kendisini tam anlamıyla hedef haline getireceğini savunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, geçen hafta yaptığı ilk ulusa sesleniş konuşmasında, Moskova'nın bu sistemi nötr hale getireceği yolunda görüş belirtti ve Polonya sınırındaki Kaliningrad bölgesine de kısa mesafeli füzeler yerleştireceklerini dile getirdi. ABD ordusu, savunma kalkanının Rus roketlerini yoketme becerisi olmayacağını ve temel amacın Orta Doğu'dan gelecek saldırılara karşı koruma sağlamak olduğunu iddia ediyor.

İHA