kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

BM'den İsrail'e sert uyarı: Filistinlilerin hakları ihlal ediliyor

Giriş Saati : 08.11.2008 15:36
Güncelleme : 08.11.2008 21:04
Yeni Haber
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Filistin hakkında hazırlanan ve BM Genel Kurulu'na gönderdiği iki raporda İsrail'in, Filistinlilerin insan haklarını ihlal ettiğine dikkat çekti. Ban Ki-moon, işgal altındaki topraklarda devam ettirdiği yerleşim yeri projeleriyle ve diğer bazı araçlarla İsrail'in, Filistinlilerin haklarına tecavüz ettiğini kaydetti.

Genel Sekreter, BM'nin internet sitesinden de yayınlanan iki rapordan birincisinde hem BM kararlarının ve hem de Uluslararası Adalet Divanı'nın (IJC) 2004 yılında aldığı tavsiye niteliğindeki kararların, İsrail'in yerleşim yeri kurulması faaliyetlerinin Dördüncü Cenevre Konvansiyonu'nu nasıl ihlal ettiğini vurguladı.

Ban Ki-moon, İsrail'in bazı topraklara el koymasının, evleri ve meyve bahçelerini yok etmesinin de aynı zamanda "illegal" olduğunu dile getirdi.

Raporda İsrail'in, 1967 ile 2007 yılları arasında Doğu Kudüs hariç Batı Şeria'da 120 yerleşim yeri inşa kurduğu, geçtiğimiz Ağustos ayı itibariyle de yerleşim yerlerinde binden fazla bina inşa edildiği kaydedildi. Ban Ki-moon, Filistinlilerin özel bir izin olmadan yerleşim yerlerine giremediğine dikkat çekerek, "Yerleşim yerleri, Filistinli yerleşimcilerin özgürce hareket etmesini birçok yönden kısıtlamaktadır" diye not etti.

Raporda ayrıca "İsrail hükümetinin, Batı Şeria'daki bu kapatma sistemlerinin güvenlik nedeniyle uygulandığına yönelik iddialarına rağmen, kısıtlamaların büyük çoğunluğu İsrailli yerleşimcileri ve yerleşim yerlerini koruma gerekçesiyle uygulanmaktadır. Yerleşimcilere de İsrail içinde ve yerleşim yerleri arasında sınırsız seyahat kapasitesi sağlamaktadır" denildi.

Ocak 2008 - Ağustos 2008 dönemini kapsayan raporda yerleşim yerlerinin ve bu alanlara eklenen el koyulmuş toprakların üçte birinin, Filistinlilere ait özel topraklar olduğu belirtiliyor. Bu toprakların ise İsrail tarafından askeri gereklilik bahanesiyle sömürüldüğü ifade ediliyor.

Ban Ki-moon, raporda İsrail'i 2001'deki Yol Haritası'nda ve 2007'de Annapolis'te kabul ettiği yerleşim yerleri kurma faaliyetlerini durdurma kararına uymaya çağırıyor. Genel Sekreter ayrıca İsrail hükümetine, İsrailli yerleşimcilerin işgal ettikleri topraklarda Filistinlilere yönelik saldırılarını durdurma ve bu saldırıları düzgün bir şekilde soruşturma çağrısında bulunuyor.

GENEL KURUL, KARARLARIN İSRAİL'E UYGULATILMASINDA GÜVENLİK KONSEYİ'NDEN YARDIM ALMALI

Kamuoyuyla paylaşılan ikinci rapor ise birinciyle aynı dönemi kapsıyor. Raporda Filistin topraklarındaki insan hakları durumunun "giderek kötüleştiği" vurgulanıyor. Ban Ki-moon, bu raporda da İsrail'in Filistinlileri kısıtlamasının ekonomik açıdan da dahil çok ciddi sonuçları olacağına dikkat çekiyor.

İsrail'in kısıtlamalarının, Batı Şeria'daki Filistinlilerin eğitim ve sağlık gibi temel servislere ulaşmasını engellediğini belirten BM Genel Sekreteri, "Yaklaşık 1,4 milyon Filistinli, sosyal ve ekonomik koşulların hızlı bir şekilde kötüleştiği Gazze'ye mahkum edildi" ifadesini kullanıyor.

2002 yılında Batı Şeria'yı İsrail'den ayırmak için dikilen duvara da değinilen raporda "duvarın ve duvara bağlı kısıtlamaların, birçok temel insan haklarını baltaladığı" kaydediliyor.

Raporda son olarak BM Genel Kurulu ve uluslararası topluma; Güvenlik Konseyi'nde, ICJ'de ve BM'ye ait insan hakları mekanizmalarında alınan kararların ve tavsiyelerin uygulatılması çağrısında bulunuluyor. Aynı zamanda BM Genel Kurulu'nun, ICJ'nin 2004'te aldığı duvarın inşasının illegal olduğuna, yerleşim yerleri kurulmasının durdurulmasına ve İsrail'in sebep olduğu zararları tazmin etmesi gerektiğine dair kararının uygulanması konusunda Güvenlik Konseyi'nin yardımını istemesi gerektiği kaydediliyor.

CİHAN