kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Guantanamo'ya alternatif yerler aranıyor

Giriş Saati : 08.11.2008 12:30
Güncelleme : 08.11.2008 21:04
Yeni Haber
ABD'nin, Guantanamo'daki tutsakları nakletmek üzere ABD içinde yüksek güvenlikli yerler aramaya başladığı, ancak bunun çabuk ve kolay olmayacağına dikkati çekildi.

ABD Savunma Bakanının gözaltılarla ilgili bakan yardımcısı Sandra Hodgkinson'ın Associated Press ajansına verdiği demeç, Bush yönetiminin Taliban ve El Kaide zanlıları için yeni yerlerle ilgili seçenekleri araştırdığını gösterdi.

Hodgkinson, böyle bir değişiklik için özel tesisler, yasal düzenleme ve diğer konuların gerektiğini hatırlatarak, ABD'nin Guantanamo'yu kapatmasının çabuk ve kolay olamayacağına dikkati çekti.

Barack Obama'nın 44. ABD Başkanı seçilmesinin ardından Guantanamo ile ilgili Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan bu ilk yorumda Hodgkinson, "yetkililerin olası yerler konusunu araştırdığını, ancak henüz kararlaştırılmış bir yer olmadığını, dolayısıyla başlayan bir inşaat da bulunmadığını" söyledi.

Guantanamo'ya alternatif olarak değerlendirilen olası yerlerin neresi olduğu konusunda bilgi vermeyen Hodgkinson, ancak bu yerlerin, "çok çok tehlikeli" olarak tanımladığı gözaltındaki kişiler için çok yüksek güvenlikli olması gerektiğini vurguladı.

Pentagon, Guantanamo tutsakları Amerikan mahkemelerine başvurduğu için yeni yerlerin de ABD içinde olmasını göz önünde bulunduruyor.

Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da El Kaide ve Taliban zanlılarının tutulduğu cezaevi, Ocak 2002 yılında açılmıştı. Guantanamo'da, halen 250 civarında tutsak bulunuyor.

AA