kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ameliyat masasında elektrik çarptı

Giriş Saati : 08.11.2008 15:48
Güncelleme : 08.11.2008 17:19
Yeni Haber
Sakarya'da, bel fıtığı ameliyatı olan genç kıza, ameliyatlarda kılcal damarları yakarak kanamayı durduran koter cihazındaki arıza nedeniyle elektrik çarptı.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bel fıtığı ameliyatı olan Gürcan Polat (24) koter cihazındaki arıza nedeniyle 120 voltluk elektrik akımına kapıldı. Koter cihazının bacağına bağlı olduğu aygıtın kısa devre yapması nedeniyle Polat'ın bacağında yanık oluştu.

Sakarya İl Sağlık Müdürü Hasan Bektaş,olayın teknik arızadan meydana geldiğini, olayla ilgili inceleme başlatıldığını söyledi.

''HASTA, MÜŞAHEDE AMACIYLA YOĞUN BAKIMDA''

İl Sağlık Müdürü Bektaş, olayın ameliyat esnasında kılcal damarlardaki kanamayı durdurmak amacıyla kullanılan ve elektrikle çalışan koter cihazındaki teknik arızadan kaynaklandığını söyledi. Hastanın, müşahede amacıyla yoğun bakıma alındığını aktaran Bektaş, şöyle konuştu:

''Hastaya bel fıtığı ameliyatı yapılırken, ameliyatın sonlarına doğru koter dediğimiz alet (aletin bir parçası insan vücuduna bağlı) teknik arıza nedeniyle kısa devre yapmış. Ameliyatı gerçekleştiren doktor hastanın kalp ritminin bozulması üzerine cihazın fişini çekmiş. Bu sırada elektrik akımı hastanın bacağına yapıştırılan aygıtın da şase yapması nedeniyle yanık oluşturmuş. Olay ameliyatın son aşamasında olmuş zaten. Ameliyat bitmiş ve hasta kaldırılmış. Yanık bakımı yapıldıktan sonra, müşahede amacıyla yoğun bakıma alınmış.''

Yaklaşık 120 voltluk elektrik akımı nedeniyle hastanın kalp ritminin bozulduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Bektaş, sözlerine şöyle devam etti:

''Doğal olarak elektrik çarpması olduğu için hastayı yoğun bakıma almak gerekiyor. Elektrik akımına kapılan insanlarda kalbin ritmi bozulur. Bazı insanlarda çok hızlı, bazılarında ise yavaş çalışır. Kanunen de elektrik çarpmalarında elektrik çarpan kişiyi 24 saat yoğun bakımda tutmak lazım. Bir teknik arızadan dolayı böyle genç bir hastaya böyle talihsiz bir durum olmuş. Hastanın (kalbi durdu) diye bir şey yok. Kalp 80 ortalamayla atarken elektrik akımına kapılınca dakikada 120 kez atmaya başlar. Olay budur.''

İNCELEME BAŞLATILDI

Arızanın, koter cihazının çok kullanılmasından kaynaklanmış olabileceğini dile getiren Bektaş, ortada bir ihmal varsa, hastanın mağduriyetini gidereceklerini söyledi.

Bektaş, ''Konuyla ilgili olarak gerekli incelemeyi başlattık. Hasta şu anda gayet iyi. Ayağa kalktı ve herhangi bir sorunu yok. bacağında 3-5 santimlik bir yer yanmış. Vatandaşın da konuyla ilgili doğal olarak mağduriyeti var. Soruşturma ve incelemelerimizi yapacağız. Vatandaş da haklı olarak şikayetçi olacaktır diye düşünüyorum. Bunu anormal karşılamamak lazım'' diye konuştu.

(AA)