kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Stresin fişini çekmek için nefes egzersizi

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
06.11.2008
Stres o kadar da kötü değildir ama aslında stresli olmadığınız tek zaman, öldüğünüzde toprağın altında yattığınız zamandır! Kısa süreli stres, bir işinizi son anda yetiştirmeniz veya okeyde çifte dönmeniz gibi konularda yardımcı olabilir. Ama stresli döneminiz uzadığı zaman fişi çekme vakti gelmiş demektir. Ne kadar çok strese girerseniz; kaza yapma, yaralanma, hastalanma ve atardamarınızın yaşlanma riski de o kadar artar. Aslında sorun çalışma masanız ya da stres değil sizin bunlara verdiğiniz tepkidir. Patronunuzu size iş vermesini önleyemiyor ya da havaalanındaki sırayı hızlandıramıyorsak, o zaman biz de size stresten en az etkilenmeyi veya kurtulmayı öğretiriz.

CEBİNİZDE DURSUN
Stresinizi azaltmak için basketbol oynamak, Mozart dinlemek gibi favori bir yolunuz varsa bile size sunacağımız öneriler, bunları yapamadığınız zamanlarda ikinci bir seçenek olarak arka cebinizde dursun...

* Nefes alın, dudaklarınızı yalayın ve sonra nefesinizi yavaşça verin. Serin hava yeniden odaklanmanıza ve yavaşlamanıza yardımcı olur.

*
Yüzünüzü 15 saniye sıkıca kasın ve sonra bırakın. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Tekrarlanan kasılmalar ve rahatlamalar boynunuzun üstünde oluşan tansiyonun düşmesini sağlar.

* Bir saniyeliğine durun nefes alıp verişinize odaklanın. Şimdi aşağıya bakın. Hareket eden bir şey görüyor musunuz? Büyük olasılıkla cevabınız 'Hayır' çünkü çoğu insan göğüsten kısa ve yüzeysel nefesler alır. Rahatlamak için derin ve dolu dolu nefes alın.

*
Nefesi içinize çekmek 5, dışarı vermek ise 7 saniye sürmeli. Ve nefes alırken karnınız (evet, karnınız) genişlemeli, nefes verirken de düzleşmeli.