kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

DNA testi ile 'ruh eşi' bulunur mu?

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
31.10.2008
Özellikle ABD'de sadece tükürükten yola çıkarak DNA'nızı inceleyen ve size eş bulan şirketler var. Hangi hastalığa yakalanacağınızı söylemeyi de vaat eden bu şirketler yolun henüz çok başında..
Mehmet ve Mike'ın mutlu bir evliliği vardı... Hayır, birbirleriyle değil! Muhteşem iki kadınla elbette ama evli olmasalardı, 'ScientificMatch.com' adlı eş bulma servisi dikkatlerini çekebilirdi. Çünkü bu şirket, 2 dolar karşılığında size bir kit yolluyor. Bu kitteki pamuklu çubuğu alıyorsunuz, ağzınıza; yanağınızın iç tarafına sürüyorsunuz. Sonra özel kabına koyup şirkete gönderiyorsunuz. Şirket, DNA örneğinizi kullanarak 'ruh eşinizi' buluyor!

TÜMÜYLE KİMYASAL!
Firma, teknik olarak bağışıklık sisteminizle bağlantılı temel uyumluluk yapınızı (MHC) oluşturan genlerinizi inceliyor ve sizi bir başka üyeyle eşleştiriyor. Araştırmalar, genetik olarak farklı bağışıklık sistemine sahip insanların, 'kimya' denilen romantik çekimi hissetmesinin daha olası olduğunu söylüyor. Bir teori de; birbirine zıt genleri karıştırmanın doğacak çocuklara daha güçlü bir bağışıklık sistemi kazandırdığını, bunun da evrimsel bir avantaj olduğunu öne sürüyor. Bu çöpçatanlık servisi son yıllarda ortaya çıkan, tüketici bazlı genetik araştırma servislerinden sadece biri. Birçokları, DNA'nıza bakarak hangi sağlık sorunuyla karşılaşabileceğinizi saptama sözü veriyor.

PEKİ GÜVENİLİR Mİ?
Pek çok şirket, bin dolar karşılığında; kalp krizi, Alzheimer, MS, diyabet, kanser ve daha birçok hastalığa yol açabilecek genlerinizin olup olmadığını belirlemek için DNA analizi yapıyor. Bu pahalı servislerin yanı sıra, eczanelerde satılan 30 dolarlık DNA testi kitleri var. Sloganları aynı: "DNA örneğinizi gönderin ve anemi, depresyon ya da çölyak riskiniz var mı öğrenin!" Peki bu testler güvenilir mi? Romantik örneğimizden yola çıkalım... Hayvanlarda ve insanlarda, farklı DNA yapısıyla seksüel çekim arasında bağ olduğunu gösteren çalışmalar var. Ama bu çalışmalar büyük olasılıkla, henüz hiç kimsenin anlamadığı karmaşık bir yapının küçük bir bölümünü ortaya koyuyor. Öyleyse, 'ScientificMatch.com' ya da bir başka DNA haritası çıkarma servisinden tavsiye alırken dikkatli olmak gerekiyor.
Haberin fotoğrafları