kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Tim Russert 20 Haziran'da öldü.

Testler problemi bulur ama sağlık kazandırmaz!

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
06.11.2008
Ne kadar test yaptırırsanız yaptırın, hiçbiri size sağlıklı bir yaşam getirmez. Bunu ancak yaşam biçiminizle, yediklerinize dikkat ederek sağlayabilirsiniz!..
Geçtiğimiz haziranda ani bir kalp krizi sonucu, 58 yaşında hayatını kaybeden gazeteci Tim Russert, bize birçok miras bıraktı: Dürüstlük, sadakat, iyimserlik, vatanseverlik... Bunlara bir tane daha eklemek istiyoruz: Test yaptırarak sağlıklı olamazsın, sağlıklı olmak için sağlıklı yaşamalısın! 'SİZ'in doktorları olarak, kalpten ölümleri ciddiye alırız. Hele ki Tim Russert'ı, ölümünden yakın zaman önce görmüşken... Her ne kadar doktorları biz olmasak da, ölümü bize önemli bir ders verdi. Bir hastamızın gönderdiği e-mail de, benzer endişeleri dile getiriyor:

RİSKİ NASIL ÖNLERSİNİZ?
"Benim yaşımdaki (50 civarı) herkes Russert'ın ölümünün ardından korkuya kapılmış durumda. Kalp büyümesi ve damarlarında plak (tıkanma) olduğunu öğrendim. Ölümünden iki ay önce stres (efor) testinden geçmiş. Bende de plak olabilir mi? Stres testi, kalp sağlığı için yeterli midir, yoksa kalp taraması mı daha iyidir? Tarama yaptıranlar böyle söylüyor. Ama vücuda çok fazla radyasyon geçirdiğini duydum. Bu testi yaptırmalı mıyım?"

* Cevabımız şu: 10 yaşından büyük herkeste hatta biz doktorlarda bile 'plak' vardır. Plaklar, sertleşen yağ parçalarıdır ve damar duvarlarınızı kaplarlar. Orada olmamaları gerekir! Kolesterol, plak oluşumuna katkıda bulunur. Ancak süreci başlatan genellikle yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeridir. İşin anahtarı ise yine aynıdır: Test yaptırarak sağlıklı olamazsınız. Yiyecek seçimlerinizle, fiziksel aktivitelerle, tansiyon ölçtürerek, hatta diş ipi kullanıp aspirin içerek sağlıklı yaşamalısınız.

ŞEYTANİ YAĞLARA DİKKAT
Tim Russert'a dönersek; o pek de sağlığı için yaşıyor gibi görünmüyordu. Geçen yıl birlikte yemek yediğimizde çok fazla doymamış yağ ve şeker tükettiğini gözlemledik. Ayrıca, bel bölgesinde yağlanma vardı ki; biz buna 'kalbi riske sokan şeytani yağ' diyoruz. Ayrıca yüksek tansiyondan şikayetçiydi... Egzersiz bisikleti kullanıyordu ama bel bölgesindeki yağları yakmak için yeterince çalışmıyordu. Muhtemelen damarındaki plak, ateşlenmeye bağlı olarak koptu. Bir geziden yeni dönmüştü. Belki de, saat farkı yüzünden kolesterol düşürücü ilaçlarını almayı unutmuştu. Aspirin, D vitamini ya da DHA Omega 3 takviyesini almış mıydı? Çünkü bunların hepsi ateşi düşürür ama iki gün bile içmeyi unutsanız, ateşiniz yükselir ve plağın kopma riski artar.