kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Kaya gibi kemikler için egzersiz

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
24.10.2008
30'lu yaşların ortalarına geldiğinizde kemiklerinizdeki minik delikler büyümeye başlar. Bileklerinizin çatlayıp, kalçanızın kırılmasını istemiyorsanız düzenli olarak egzersiz yapmalısınız..
Sağlam kemikler istiyorsak az yağlı süt, yağsız mozarella ve kalsiyum ailesinin diğer üyeleri genelde en fazla para harcadığımız besinlerdir ama bunlar tek başına yeterli olmayabilir. Bir avuç badem, bir kase kahverengi kabuklu pirinç ve magnezyum bakımından zengin diğer gıdalar da (ıspanak, yulaf ezmesi, yer fıstığı ezmesi) kemiklerinizi oldukça güçlü hale getirir.

DELİKLER BÜYÜYOR!
Kemikler serttir ama beton gibi sağlam değildir. Yakından, bir nevi Eiffel Kulesi gibi görünürler; iğneyle minik delikler açılmış gibidirler. 30'lu yaşlarınızın ortalarına geldiğinizde bu delikler büyümeye başlar. Şimdi şunu hayal edin: Evinizdeki tüm ağaç kirişlerde de minik delikler vardı ve geçen 20-30 yıl içinde bu delikler yavaş yavaş sessizce büyüdü! Eğer onları sağlamlaştırmazsanız önünde sonunda o kadar büyük olurlar ki; ev her an başınıza çökebilir.

GÜNDE YARIM SAAT YETER
İşte bu, aynen kemiklerinizin başına gelenle aynıdır. Eğer sağlamlaştırmazsanız; bileğiniz çatlar, kalçanız kırılır ve omurganız eğilir. Ama bekleyin! SİZ'in bütün bunları engelleyecek ve o delikleri küçük tutacak gücünüz var. Tek yapmanız gereken egzersiz! Günde sadece 30 dakika yürümek iskeletinizi inanılmaz güçlü hale sokar. Yanında bir de kalsiyum, D vitamini ve magnezyum zengini gıdalar tükettiğinizde sizi kimse tutamaz. Yetişkinler günde 400 ila 500 miligram arası magnezyum almalıdır ama Amerikalılar'ın yüzde 75'i bu kadar magnezyum almıyor.

MAGNEZYUM DA ŞART!
Bir avuç badem size 80, bir kase kabuklu pirinç 40, 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi 75, orta karar pişmiş kabuklu patates 50 miligram magnezyum verir. Hmmm... Toplaması biraz uzun sürüyor değil mi? Bütün bunların yanında her gün alacağınız bir multi-vitamin hapı da yaklaşık 100 miligram magnezyum içerir. Hatta siz daha fazlasını içereni tercih edebilirsiniz...