kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
ÖMER TAŞPINAR

Obama konusunda Türkiye büyük resme bakmalı

Washington .
Obama'nın zaferi dünya ve Amerika tarihi açısından yepyeni bir sayfa açmak üzere. Dünya genelinde Obama'nın başkan seçilmesi büyük bir heyecan ve sempati yaratmış durumda. Türkiye'de yapılan bazı kamuoyu yoklamalarına göre de Türk halkı McCain'e oranla Obama'ya daha fazla sempati duyuyor. Ama acaba AK Parti hükümeti ve genel anlamda Ankara Obama'ya nasıl bakıyor? Ankara'da en ciddi endişe Obama'nın "Ermeni dostu" olarak bilinmesinden kaynaklanıyor. Zira Obama'nın kampanya sürecinde Ermeni lobisine vermiş olduğu "soykırımı tanıma" sözü var. Bu durum haliyle Türkiye'de endişeli bir bekleyiş yaratıyor.
Oysa Türkiye sadece ve sadece bu Ermeni meselesine odaklanmak yerine, Obama yönetiminin dış politikasına çok daha geniş bir pencereden bakmalı.
Mesela Obama yönetiminin İran, Suriye ve Rusya politikaları ile Türkiye'nin stratejik vizyonu arasında ciddi bir örtüşme var. Obama İran ve Suriye ile masaya oturma yanlısı. Türkiye'nin izlediği İran ve Suriye politikası Obama açısından son derece olumlu. Oysa McCain bu konularda neokon reflekslere sahip bir şahindi. McCain birçok kez İran'ı bombalamak gerekebileceğini dile getirmişti. Keza Rusya-ABD ilişkileri de eğer McCain kazansaydı çok daha gergin bir döneme girecekti.
Obama ve Türkiye'nin Ortadoğu barış sürecine bakış açısı da örtüşüyor. Aynı Clinton döneminde olduğu gibi Obama da Ortadoğu barış sürecini Bush yönetimine göre çok daha ciddiye alacak. 2009'da Obama'nın büyük bir Ortadoğu zirvesi için girişimde bulunacağı dile getiriliyor. Mesela bu Ortadoğu zirvesi İstanbul'da Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılabilir. Türkiye şimdiden bu konularda adım atmalı.
Obama aynı zamanda Washington'un AB ile Bush döneminde bozulan ilişkilerini de tamir edecek bir vizyona sahip. Avrupa ile daha iyi geçinecek bir ABD başkanı Türkiye açısından çok olumlu bir gelişme olacaktır. Bush yönetimi Avrupa'da Türkiye lehine lobi yaptığında bu durum ciddi bir alerji yaratıyordu. Oysa Obama ile yeni bir sayfa açılacak ve tıpkı Clinton döneminde olduğu gibi ABABD ilişkileri Türkiye açısından olumlu bir konuma kavuşacaktır.
Bütün bu nedenlerle Ankara Obama konusunda büyük resme bakmalı. Ayrıca Ankara Erivan ile siyasi diyalogunu geliştirdikçe zaten soykırım meselesi kendiliğinden kabuk değiştirecektir. Aynı şekilde PKK meselesinde Ankara Erbil ile ilişkilerini geliştirdikçe, Obama yönetiminden terörle mücadele konusunda yardım almaya devam edecektir. Sonuçta Ankara kendine güvenmeli ve Obama yönetiminin yaratacağı bölgesel fırsatları iyi değerlendirmeli. Amerika bu tarihi değişimi yaşarken Ankara da dünyaya daha geniş ve demokrat bir çerçeveden bakmayı başarmalı.