kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
8 yaşındaki Ramazan, "Hayatımı, Canan ablaya borçluyum" dedi. Kardelen (3), Türkiye'de kalp kapakçığı ameliyatı olan en küçük hasta.

Kalp kardeşliği

Sema AKBAŞ - ANKARA
06.11.2008
3 ay önce kalp nakli yapılan genç kızın hasta kalbindeki aort kapağı bir çocuğa, akciğerine giden kapağı ise bir başka çocuğa nakledildi..
Gazi Üniversitesi'nde tıp literatürüne geçecek bir kalp nakli ameliyatı yapıldı. Geçirdiği trafik kazası nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen kadının kalbiyle yeniden hayata tutunan 20 yaşındaki Canan Özdemir, kendisinden çıkartılan hasta kalple iki çocuğa daha can verdi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Emin Özdoğan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyatlarla Canan Özdemir, Ramazan Karataş ve Kardelen Turan, ikinci kez yaşama "merhaba" dedi. Prof. Dr. Özdoğan, yaptıkları ameliyatın Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "3 ay önce beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan bir kadının kalbini Canan Özdemir'e taktık. Canan'dan çıkan kalbi atmayıp, sakladık. Daha sonra Canan'ın saklanan kalbinin aort kapağını, doğuştan aort kapağı darlığı olan 8 yaşındaki Ramazan Karataş'a; akciğere giden kapağını ise 3 yaşındaki Kardelen Turan'a nakil ettik. Şu anda hastalarımızın durumu da çok iyi ve hızla iyileşiyorlar."

TÜRKİYE'DE BİR İLKE İMZA ATILDI
Gerçekleştirdikleri ameliyatların Türkiye'de bir ilk olduğun anlatan Özdemir, "Bu ameliyat, Türkiye'de de bir ilk oldu. Çünkü, kalp kapakçıkları beyin ölümü gerçekleşmiş ve organları bağışlanmış kişilerden alınıp saklanıyordu. Ancak, şu anda biz Canan'a yeni bir kalp taktık ve ondan çıkarılan kalbin kapakçıklarıyla da iki küçük hastamızı iyileştirdik. Ayrıca, Kardelen Turan da Türkiye'de kalp kapakçığı ameliyatı olan en küçük hasta unvanını da aldı" dedi.