kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bush'un sicili McCain'i bitirdi

06.11.2008
Cumhuriyetçi Başkan Bush'un imza attığı iki savaş, ekonomik kriz ve işkence skandalları, halefi olmaya hazırlanan McCain'in seçimde yenilmesine yol açtı..
Ülkesindeki 7'den 70'e herkes savaş kahramanı olduğunu biliyordu. Dış politika konusundaki deneyimi takdir görüyordu. Yıllardır başarıyla yürüttüğü senatörlük görevinde sicili başarılı işlerle doluydu. Karşısında ise siyasi olarak deneyimsiz, çok tanınmayan bir genç isim vardı. Ancak sonuç, tablonun gösterdiği gibi lehine çıkmadı... Senatör McCain'i, halefi olmak istediği Başkan George W. Bush'un "sicili" yaktı! 11 Eylül saldırılarıyla başlayan terör dalgasına karşı açılan iki savaş, Irak ve Afganistan cepheleri, ülke halkını maddi ve manevi açıdan bezdirdi. McCain'e en öldürücü darbeyi birkaç ay önce patlak veren ekonomik kriz indirdi.

AH ŞU PARASIZLIK!
Lehman Brothers yatırım bankasının batmasıyla ABD'de başlayıp dünyaya yayılan ekonomik krizde çoğunluk, Bush yönetimini yani Cumhuriyetçileri suçladı. 8 yıllık Bush döneminde ekonomisi dibe vuran, ağır bir bütçe açığıyla baş başa kalan, bankacılık ve kredi sektörü çöküntüye geçen ülkenin halkı kararını verdi. Deneyimli senatörün tek "ekonomik sorunu" ülkenin girdiği kriz de değildi. Kampanyasının başından bu yana genç Obama'nın rüzgarı karşısında maddi destek ve bağış toplamakta güçlük çekti. Federal seçim desteği almak zorunda kaldı. Obama'nın 650 milyon dolarlık bütçesi karşısında o 85 milyon dolarla sınırlı kaldı.

SAĞ KOLU BAŞINI YAKTI
Bush'un kötü imajından sıyrılamadığı gibi "ondan farklı bir Cumhuriyetçi başkan olacağı" konusunda halkı ikna edemedi. Ancak bu çizgisiyle bu kez de parti tabanını oluşturan sıkı muhafazakarların desteğini alamadı. Onları yanına çekmek için başkan yardımcısı olarak Palin'i aday gösterdi. Palin'in ulusal siyaset ve dış politika deneyimi olmayışı kararsız seçmenleri rakibine kaptırmasına yol açtı. Tabi "deneyimsizlikle" eleştirdiği rakibi karşısında yanına "onun gibi deneyimsiz" birini seçmesi de ikilem olarak yorumlandı. Palin hakkındaki sırf gardırobunu yenilemek için kampanya bütçesinden 150 bin dolar harcandığının ortaya çıkmasıyla başlayan skandallar da darbe vurdu.