kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Yeni kitabım sayesinde yaşlılığımı erteledim!

05.11.2008
Ünlü oyuncu Fikret Hakan yeni kitabı 'Türk Sinema Tarihi'nde Yeşilçam'ın perde arkasını gözler önüne seriyor. Hakan: Yıllarca kimsede olmayan belgeler, bilgiler, fotoğraflar biriktirdim. Bu kitap yaşlılığımı erteleyen bir iş oldu..
Türk Sineması'nın duayen oyuncusu Fikret Hakan, yeni kitabı 'Türk Sinema Tarihi'ni ve Yeşilçam'daki şarap kültürünü Karafmagazin dergisine anlattı. Şarap dünyasını tanıtmak amacıyla üç ayda bir yayınlanan derginin ekim sayısına konuşan Hakan; son kitabının içeriğini, hazırlık aşamasını, neden Yeşilçam filmlerinde berduşların dışında kimsenin şarap içmediğini ve kendi şarap tercihlerini açıkladı...

FİKRET HAKAN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

FİKRET HAKAN'IN YENİ KİTABI
1952'de sinemaya geçtiğim zaman, alaylı olduğumdan işin pek bilincinde değildim. Yaparken öğrendim. Yumruklar yiyip, ders aldım. O yıllarda öykülerimle tanınmaya başlamıştım. Bu arada da Yeşilçam'la ilgili her bilgiyi kayıt altına almaya çaba gösteriyordum. Çünkü bunu yapan hiçbir kurum ya da kuruluş yoktu. Dolayısıyla kimsede olmayan fotoğraflar, belgeler ve bilgi kayıtları biriktirdim. 1958'de askere gidene kadar da hepsini düzenledim.

TARAFSIZ KALMAYI BAŞARDI MI?
Tarafsız olduğum konusunda iddialıyım. Çünkü bunlar kapı kapı dolaşıp elde ettiğim, dürüst, varsayıma yer bırakmayan, tamamen doğru belgeler... Ve bunlar asla yalan söylemez. Ayrıca bu iş yaşlılığımı da erteleyen bir çalışma oldu. Bundan sonraki yıllarda da kişisel anılarımı yazmak istiyorum. Orada tabii ki tarafsızlık diye bir derdim de olmayacak.

YEŞİLÇAM'DA ŞARAP KÜLTÜRÜ NASIL?
O filmler yaratıcılarının tanıdığı dünyayı yansıtır. İnsanlar deli gibi şarap içmiyordu ve bu da sinemaya yansımıyordu. Yeşilçam dönemi sinemacılarının hepsi kenar mahalle çocuklarıydı. Bizler Nişantaşı'nda büyümemiştik. Burjuva kültürüne uzaktık. Dolayısıyla bir şarap kültürümüz de yoktu. Birayla başladık, rakıyla büyüdük. Arada bir ucuz ve kötü şarap içtikçe de 'Ne kötü bir içkiymiş bu' derdik. Sonradan zamanla olgunlaştıkça damak zevkimize göre şarapla buluşmaya başladık.

ALKOL TERCİHLERİ NELER?
Müslümanım ama içkiye karşı değilim. Çünkü içkiyi seviyorum. İyi ahlaklı, içmeyi bilen biriyseniz yasak falan değildir. Binlerce yıllık İslam kültür ve edebiyatında şarabın yeri bellidir. Arap, Türk, Osmanlı, Acem edebiyatlarında şarabı öven şiirler yazan ulu kişiler var. Onları alkışlıyorlar ama "Sen içmeyeceksin" diyorlar. Oysa ki adamlar şarap içerek yazmışlar bunların hepsini. Şarabı överek de kendilerini ifade etmişler.