kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Sekiz dakikada kaza yerinde

10.10.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Sekiz dakikada kaza yerinde
Yapılan 112 Ambulansları istatistiğine göre İstanbul'da ortalama sekiz dakika içinde verilen adrese ulaşılıyor. Ama İstanbul trafiğinde işleri biraz zor. "Ambulansın arkasına takılanlar çok fazla. Ben onları 'asalak' olarak adlandırıyorum.
Ambulansa yol veren biri, 50 otomobile yol vermiş oluyor. İnsanlar bu yüzden ambulansa yol vermiyor.
Ayrıca biz hasta yakınlarına asla 'Bizi takip edin,' demiyoruz. Çünkü yasak; hatta 'Şu, hastaneye gidiyoruz, bizimle aynı hızda gidemezsin!' diyoruz," diyor Mahmut Coşkun.
Beş yıldır 112'de paramedik olarak çalışan Mukadder Tortumlu, İstanbul trafiğinin insanı çok zorladığını anlatıyor: "Ambulans kullandım. Ne kadar eğitim verilirse verilsin, kadınlar erkeklere göre daha panik.
Ama o heyecanı herkesin bir süre sonra üzerinden atacağını düşünüyorum. Bunun için gereken tüm eğitimleri aldık." Bir ambulans şoförü nasıl olması gerektiği sorusunu da şöyle yanıtlıyorlar: "Hastayı hızlı değil de güvenli bir şekilde hastaneye ulaştırmak önemli. Zaten ambulans hastaya giderken hız yapar, hastaneye dönüşte değil." İstanbul'da 112 numaralı telefon bir günde 100 bin kere tuşlanıyor.
Üstelik bunların yüzde 95 asılsız arama. Bazen de verilen adres kapı duvar oluyor. Ne olursa olsun soğukkanlılıklarını kaybetmiyorlar.
Onlar her gün aileleriyle helalleşip evden çıkıyorlar. Ne de olsa gün boyunca başlarına ne geleceğinin belli olmadığının bilincindeler.