kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

İyi ki doğdun Seinfeld!

Kaya GENÇ
31.10.2008
Tüm zamanların en iyi sit-com'u kabul edilen Seinfeld'i gerçekleştirme fikri 2 Kasım 1988'de yani bundan tam 20 yıl önce NBC kanalında yapılan bir toplantıda çıktı. İşte Jerry Seinfeld'in bu diziyi yaratma öyküsü.....
İLK TOPLANTI Yıl 1988.
Günlerden 2 Kasım. Yani tam 20 yıl öncesi. Berlin Duvarı henüz yıkılmamış. Türkiye'de iktidarda ANAP var, Turgut Özal başbakan. Apple'ın Macintosh Plus sistemleri 1 MB RAM ve 8 Mhz işlemcileriyle baş döndürüyor. Cevad Prekazi'nin şutları eşliğinde Galatasaray Şampiyon Kulüpler Kupası'nda hızla ilerliyor... New York'ta ise Jerry Senifeld isimli bir genç adam yaptığı stand-up gösterileriyle izleyenleri gülmekten kırıp geçiriyor. NBC kanalının New York'taki yönetim binasında şirketin başkanı Brandon Tartikoff, bir süre önce kendisine iki yapımcı, Howard West ve George Shapiro tarafından gönderilen bir mektubu okuyor. "Bana deli diyebilirsiniz ama eminiz ki bu Jerry Seinfeld isimli kişi yakında NBC'ye bir dizi çekecek..." O dönem Seinfeld'le birlikte çalışan ikili dışında NBC'nin önde gelen prodüktörlerinden Rick Ludwin'le de görüşen Jerry Seinfeld, zaten kulisini yapmış, kendisine bir dizi yapma imkânı verilse her şeyin çok güzel olacağını söylemiştir...

İLK FİKİRLER
Daha ilk toplantıdan herkesin aklında çeşitli fikirler vardır. Örneğin Ludwin, "Bölüm başında Jerry'i sahnede görelim, o bölümün teması hakkında esprileri yapmaya orada başlasın," diyerek bir Seinfeld klasiğini formülleştirir. Peki bu dizinin konusu ne olacaktır?

HİÇBİR ŞEY HAKKINDA HER ŞEY

Seinfeld'in bütün bölümlerini bir araya getiren ve dizinin nasıl yaratıldığını anlatan DVD'lerden öğreniyoruz ki, ilk toplantıdan sonra Jerry ve daha sonra Curb Your Enthusiasm'ın da yaratıcısı olarak tanınan Larry David bir araya gelir. Bir yandan Jerry, NBC'deki toplantıyı, neler yapmayı düşündüğünü anlatırken bir yandan da şehirde gezerler, yolları bir markete düşer. Buradaki çeşitli ürünlerin isimleri hakkında bir sürü espri yaparlar. Larry David bu noktada der ki: "İşte senin dizin de böyle olmalı Jerry. Yapacağımız şey de, tam da bu, yani her şeyle alay etmek olmalı!" Castle Rock şirketinin tanıtım dosyasına göre ise bu 'komedyenlerin malzemelerini nasıl topladıklarını anlatan bir dizi'dir.

İLK BÖLÜM
1989 mart ayında Larry David ve Seinfeld iyice havaya girmiş, dizinin ilk bölümü için çalışmaları hızlandırmışlardır. Nihayet 5 Temmuz 1989 akşamı Seinfeld Chronicles adlı pilot bölüm gösterilir. Konu şudur: Jerry, George'a Laura adlı bir kızdan bahseder. Kızın kendisinden hoşlandığını düşünmektedir. Laura telefon edip akşam onda kalıp kalamayacağını sorar. Akşam Jerry'nin evine geldiklerinde Laura üstüne rahat bir şeyler alır, şarap ister, ışıkları söndürür... Tam kahramanımız harekete geçecekken telefon çalar, Laura konuşması bitince: "Aman Jerry'cim sen asla nişanlanma," der. Jerry boş yere bu kadınla aynı evde iki gün geçireceğini anlar.
Haberin fotoğrafları