kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

LCD ve plazma yerine laser verelim

KAYA GENÇ
24.10.2008
Laser TV'nin tarihçesi
1966 yılında televizyonlarda kullanılan ampullü aydınlatma teknolojisinin yerini lazerin alması fikri öne sürüldü. Ancak bu çok pahalı bir teknolojiydi. 2006 şubat ayında Mitsubishi başkanı Tamotsu Nomakuchi, ışık kaynağı olarak lazer kullanan ilk televizyonu ürettiklerini açıkladı, "İki seneye seri üretime geçeriz," dedi. CES 2006 fuarında Novalux şirketi projeksiyon sistemlerinde lazer teknolojisi kullanarak heyecan yaratmıştı.

Ne farkı var?
Novalux şirketinin açıklamasına göre LCD ve Plasma televizyonlar gözün görebildiği renklerin yüzde 40'ını görüntüleyebiliyor. Laser sistemlerde ise bu oran iki katına çıkıyor, kimi kaynaklara göre yüzde 80, kimilerine göre 90 oranında renkler ekrana yansıyor.

Yapay ve güzel
Parlaklık ve renk canlılığı açısından diğer teknolojilere fark atan Laser TV'lerde görüntülerin biraz yapay durduğu da söyleniyor. Bunun sebebi de bu genişlikte bir renk skalasını görmeye alışık olmayışımız.

50 bin saat yaşar
Ayrıca bu sistemlerin güç sarfiyatı epey az, LCD ve Plasma'lara oranla yüzde 75 daha az enerji harcanıyor. Laser TV'lerin ömrü ise 50 bin saat. Projeksiyon cihazları 3-4 bin, LCD ve Plasma'ların 60 bin saat ömrü olan bir dünyada bu rakam gayet iyi.

Mıtsubishi'nin Laser'ı
Ocak ayında basına tanıtılan Mitsubishi Laser HDTV'yi inceleyen PC World yazarı Greg Adler, HD televizyonlara bakışımızın değişeceğini söylüyor. İnanılmayacak derecede canlı renkleri gösterebilen, bütün HD sistemlerini aşan bir televizyon söz konusu. Ancak Adler'e göre "Renkleri abartmışlar"; gerçekte olacağından çok daha renkli olduklarından nesneler gerçeklklerini yitiriyorlar.

Sinema gibi
7 bin dolarlık cihazı inceleyen TIME yazarı Josh Quittner ise televizyonu deneme macerasını anlatırken yaşanan ekonomik krize de gönderme yaparak "Yakında fakir kalıp çorba içmek için sıraya gireceğiz ama en azından harika bir televizyonumuz olacak," diyor. Ona kalırsa Laser TV'ler sinema perdesinde film kalitesine en çok yaklaşan sistem olmayı başarmış.
Haberin fotoğrafları