kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Şarap severin ev hali

MELİS D ÇALAPKULU
31.10.2008
2003'te internet sitesi Yahoo'da kurulan 'Evde .arap' grubunun bugün yakla.ık bin üyesi var. Toplantılarında evlerinde yaptıkları .arapları birbirlerine tattıran grubun son üyesi ise Rahmi Koç..
Evde Şarap grubu 2003 yılında, Bursa'da, şarapsever birkaç mühendis arkadaşın bir araya gelerek kurduğu bir grup. Kuruluş sebebi de bu arkadaşların kötü şarap içmekten bıkıp, "Biz bunlardan daha iyisini yaparız," diyerek kendileri için şarap yapmak istemeleri. Bugün grubun yaklaşık bin üyesi var. Bunlardan en sonuncusu ise ünlü işadamı Rahmi Koç. Onun dışında Reşit Soley, Melih Karaer gibi butik şarap üreticileri de, bir yemek kültürü yazarı ya da sadece 'iyi şarap' içmekten hoşlanan insanlar da bu gruba üye. En büyük keyifleri ise evlerinde özene bezene yaptıkları şarapları, sık sık yaptıkları toplantılarda birbirlerine tattırıp görüş almak.
Grubun üç üyesiyle konuşup biraz şarap muhabbeti yaptık. Makine mühendisi Refik Melikoğlu, fotoğrafçı Memet Karabulut ve bilgisayar mühendisi Cahit Güvensoy şarabı ve şarap yapımını anlatmaktan, en az içmek kadar keyif aldılar. Ve Refik Bey'in 2003 yılında ilk yaptığı şaraptan getirdiği iki şişe eşliğinde muhabbet başladı...

- Grubunuzun oluşum hikâyesini kısaca anlatır mısınız?
- REFİK MELİKOĞLU:
Biz Bursa'da, altıyedi kişilik şarapsever bir arkadaş grubuyduk. Piyasadaki büyük şarap üreticilerinin ürettiği kötü şarapları içmekten bıkmıştık. Ve sadece kendimiz için üretmeye karar verdik. Tabii önce bir öğrenme süreci vardı. Birbirimizle bilgilerimizi paylaşabilmek için bir grup oluşturduk Yahoo'da. Bu arada Gusto dergisini de takip ediyoruz. Bir gün Gusto'da bir okur, "Evde iyi şarap yapmak mümkün mü?" diye sormuştu. Editör de "Hayır, evde iyi şarap yapılamaz," diye cevap vermiş. Biz de evde yaptığımız iki şişe şarabı "Bir bakın nasıl olmuş sizce?" diye yolladık. Sonra editör bizi aradı ve "Dergimizde evde şarap yapanlara yer vermek istiyoruz. Yaptığınız şarapları bize yollayın, bir tadım yapacağız ve tadım notlarını yayımlayacağız," dedi. Biz de yolladık. Böylece grubumuzun varlığı öğrenildi. Üyelerimiz artmaya başladı. Bir süre sonra 'Beyaz yakalıların yeni hobisi' gibi bir algılama oldu. Ama bu grupta şarapla ilgilenen her kesimden insan var. Geçen yıllar içinde grubun kalitesi ve niteliği daha yükseldi. Daha etkin oldu. insanların bilgisi arttı, grubun aktiviteleri çoğaldı.

- Ne kadar zamanda bir toplanıyorsunuz, nasıl geçiyor toplantılarınız?
- MEMET KARABULUT:
Ayda bir toplantı yapıyoruz. Toplantı aynı gün aynı saatte Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir'de oluyor. Gruptan, ilk başvuran 15 kişi katılıyor toplantılara. Çünkü 15 kişiden fazla insana yaptığın şarabı tattırmak ve sağlıklı bir geri dönüş almak, yani sağlıklı değerlendirme yapmak çok zor. Kişi başı 25 YTL katılım ücreti var. Masada peynir tabağı, zeytin, zeytinyağı ve makarna oluyor. Herkes kendi şarabını getirip gruba tattırıyor. Bu arada piyasada üretilen pek çok şarabı da tadıyoruz. Onun dışında etiket yarışması, tadım yarışması gibi etkinliklerimiz oluyor. Yarışmalarda da ödül genellikle yine şarap oluyor.

- İsteyen herkes üye olabiliyor mu gruba?
- R.M:
Evet. Ama moderatörlerimiz var. Modere etmemizin sebebi, yayınların kalitesini korumak. Gereksiz polemikleri, reklam maillerini vs.
engellemek. Çünkü bu ticari bir platform değil. Bizde kimse şarap satamaz mesela.

- Evde kendinize yaptığınıza göre dışarıdan hiç şarap alma gereği duymuyor musunuz?
- M.K:
Tam tersine. Şarap yaptığın zaman dışarıdaki şarapları daha fazla merak ediyorsun. Her senenin ürünü başka. Bir üreticinin bir şarabını bu sene beğenmeyip, aynı üreticinin bir sonraki sene yaptığı şarabı çok beğenebilirsiniz. Sadece Türkiye değil dünya şaraplarını da tadıyoruz ayrıca.
- CAHİT GÜVENSOY:
Bu iş aslında koleksiyonculuğa benziyor ama sonunda koleksiyondan elinize kalan bir şey yok, her şey dimağınızda kalıyor! Ayrıca bu grupta, Türkiye'deki şarap kalitesinin artması konusunda da peşinde koşulan konular var. Türkiye'de son 10 yılda, butik şarapçılık ciddi bir motor güç olmaya başladı sektörde. Aslında bu işin anavatanında yaşıyoruz. Anadolu'da yüzyıllardır insanlar kendileri şarap yapıyor. Evde Şarap grubu da bu konuda çıtayı yükseltmek için büyük gayret sarf ediyor. Yani grup bir anlamda, butik şarapçılığın ve genel olarak şarap kalitesinin gelişmesi konusunda sivil bir inisiyatif haline gelmiş durumda.
- R.M: Eskiden kanunlarımıza göre 500 litreye kadar evde şarap yapmak serbestti. Bu, açıkça kanunda yazılıydı. Fakat bu kanun, yeni bir kanunla yer değiştirdi, birkaç yıl önce. Yeni çıkan kanunda bu konu sessiz bırakıldı ve sanki evde şarap yapmak yasal olmaktan çıkmış gibi bir durum oldu. Ve biz Evde Şarap grubu olarak, kanundaki bu eksikliğin düzeltilmesi konusunda lobi faaliyetlerinde bulunduk. Neticede kanunda yeni düzenleme yapıldı ve 350 litre şarap yeniden metne kondu, bu yıl içinde.

- Siz ortalama ne kadar üretiyorsunuz evlerinizde?
- R.M:
Bizim ürettiğimiz tanklar 100 litrelik. Ama üzümü kabuğuyla, çekirdeğiyle koyuyorsun sonuçta. Yani şişeye 100 litre olarak yansımıyor. 50-60 litre kadar oluyor. Farklı üzüm çeşitlerinin hasatları farklı dönemlerde olduğu için, yılda en fazla üç kere yapsanız, 150 litre şarap eder. Ben o kadar yapamıyorum mesela. Biz ilk yaptığımızda beş arkadaş bir araya gelmiştik. 500 kilo şaraplık üzüm almıştık. Adam başı 60 litre şarap çıktı. Ondan da iki şişe kaldı geriye.
Haberin fotoğrafları