kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Tabletinden uzak dur, gerçeğini ye!

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
31.10.2008
Hem sağlıklı yaşamak, hem de yarar yerine zarar görmemek için vitamin tableti almayın! O vitamini içeren sebze ve meyvelerden bol bol tüketin. Yüksek dozda antioksidandan kaçının! ..
Antioksidanların yüksek dozda alımının faydadan çok zarar getirdiği yönünde birçok araştırma var... Hem sağlıklı yaşamak, hem de bu tür tehlikelerden uzak durmak için vitamin tableti almak yerine, o vitamini içeren sebze veya meyveyi tüketmek gerekiyor. Kısa süre öncesine kadar birçok insan aralıksız olarak antioksidan, vitamin, mineral ve sebze tabletleri içiyordu.

YÜKSEK DOZ GEREKİYOR
Antioksidanlar, 'şişedeki hayat sigortası' haline gelerek 'mega-değer' kazanmıştı. Kalp krizinden kansere, hatta nezleye kadar her şeyle savaştıklarına inanılıyordu. Yaklaşık çeyrek milyon insanı kapsayan 67 çalışmanın analizi sonucunda, bu tabletlerin yüksek dozda alımının, en iyi ihtimalle 'işe yaramaz' olduğu anlaşıldı. Peki bu durumun sizin günlük multivitamin, mineral alımınıza etkisi var mı? Hayır! 'En son tıbbi araştırma pinpon maçı'nın sizi korkutmasına izin vermeyin. Gerçek şu ki; 191 sayfalık antioksidan raporu açıklanırken önemli detaylar kayboluyor. İşte iki örnek: Evet; beta karoten, A ve E vitamini ölüm riskini yüzde 4'le 16 arasında yükseltiyor. Ama sadece yüksek dozda alımlarda. Bir başka ifadeyle, önerilen miktarın neredeyse 300 katını aldığınız zaman!

A'NIN FAZLASI ZARAR
Örneğin, çok fazla A vitamininin akciğer ve karaciğer kanserine yakalanma riskini yükseltmenin yanı sıra kemikleri zayıflattığını da biliyoruz. Bu yüzden 3 bin 500 IU'dan az A vitamini içeren bir multivitamin seçin. Bu arada, selenyum ölüm riskini ne iyi ne kötü yönde etkiliyor ama kaliteli yaşam söz konusuysa, bazı kanser türlerine yakalanma riskini düşürüyor ve prostat sağlığına iyi geliyor.

KANSER VE SİYAH ÇAY
Ayrıca, yüksek dozda antioksidan takviyesi alımına karşı delillerle, antioksidan açısından zengin yiyecekleri yeme yönündeki görüşler aynı oranda artıyor. İşte buna örnek: A vitamini takviyesi almak, sigara içenlerde akciğer kanseri riskini artırıyor. Ama yeni bir araştırma; yüksek miktarda çilek, elma, fasulye, Brüksel lahanası ve soğan yemenin, yeşil ve siyah çay içmenin sigara içicilerindeki akciğer kanseri riskini ortadan kaldırdığını gösteriyor.