kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bakır virüsleri yok ediyor

Giriş Saati : 01.11.2008 15:04
Güncelleme : 01.11.2008 23:01
Yeni Haber
Bakırdan üretilen eşyaların, AIDS'den daha ölümcül hastane virüsü olan ve antibiyotiklerin yok edemediği MRSA (Metisiline dirençli staphyloco) virüsüyle savaşmada çok etkili olabileceği saptandı.

Bilim adamları kapı kolları, musluklar ve ışık düğmelerinin bakırdan yapılmasının, günümüzdeki öldürücü virüsleri durdurabileceğini açıkladı.
Bakterilerin metallerde yaşayamadığını kaydeden araştırmacılar, bu sebeple bakır kaplama maddelerin enfeksiyonları kontrol edebilmede diğer maddelere göre daha faydalı olduğunu kaydetti. Eskiden Mısırlılar, Yunanlar ve Romalılar tarafından yaraları tedavi etmede kullanılan bakır, modern çözümler için sadece Birmingham's Selly Oak Hastanesi'nde kullanıldı. Mikrobiyolog Tom Elliott, "Bakırı 'en önemli metal' olarak adlandırıyorum. Bakır, arka planda sessizce çalışır ve her zaman organizmaları öldürür. Geçmişte temizlikte kullanılan klor, oksijenli su gibi maddeleri de ele aldık ancak bunların bakır kadar uzun süreli etkisi olmadığını gördük" dedi. Yapılan araştırmaların sonucunda, bakırdan üretilen yada bakır kaplı maddelerin, paslanmaz çelik gibi diğer metallere göre yüzde 95 daha az mikrop barındırdığı ortaya çıktı. Ancak, İngilte MRSA İle Mücadele Örgütü'nden Derek Butler, "Yine de hiçbir sihirli madde problemi tamamen ortadan kaldırmıyor. Ellerin yıkanması, teçhizatların sterilize edilmesi ya da hastanelerin temizlenmesi, bunların hiç biri tek başına bir çare olamaz. Bunların bir arada yapılması durumunda bakterilere karşı etkili bir silahımız olur" dedi.

Ulusal Denetim Bürosu'ndan edinilen bilgilere göre İngiltere'de başlangıçta her yıl 300 bin kişi MRSA enfeksiyonuna yakalanırken, bunların 5 bini hayatını kaybetti.