kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kaddafi, Kremlin'in bahçesine çadır kurdu

Giriş Saati : 01.11.2008 14:39
Güncelleme : 01.11.2008 23:01
Yeni Haber
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, bugün Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile yapacağı görüşme öncesinde Kremlin'in bahçesine çadır kurduğu bildirildi.

Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmelerde silah satışı ve enerji konularını ele alması beklenen Kaddafi'nin, askeri tarzdaki çadırını, Kremlin'in bahçesinde Medvedev'in çalışma odasına yakın bir yerde kurduğu kaydedildi.

Afrika'ya özgü kumaştan yapılan dev çadırın önünde büyük bir mangal kurulduğu ve içeride de büyük ekran televizyon olduğu belirtildi.

Bedevi olarak 1942 yılında bir çadırda dünyaya gözlerini açan Kaddafi, Libya'ya gelen yabancı konuklarını genellikle, 1986 yılında ABD bombardımanında enkaz haline gelen ikametgahının yanına kurdurduğu dev çadırda kabul ediyor.

Kaddafi, geçen yıl Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile görüşmek için gittiği Paris'te de çadırını kurdurmuştu.

KADDAFİ, RUSYA İLE ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİNİ GÖRÜŞECEK

Libya lideri Muammer Kaddafi, Rusya ile ilişkilerinin şu ana kadar kilit noktasını oluşturan silah satışı dışında, enerji alanında da yakın işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Kremlin Sarayının bahçesinde Bedevi çadırı kurduran Kaddafi, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile görüşmesinin başında yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki geçmişte ilişkilerimiz sadece askeri ve diplomatik temaslara odaklanmış, sivil sektörde neredeyse hiç işbirliği yoktu" dedi.

Libya ve Rusya'nın, dünyanın petrol ve gaz üreticisi ülkelerinden olduğunu ifade eden Kaddafi, "Buraya Rus muhataplarıyla enerji alanında koordinasyon konusunu görüşmesi için, Libya enerji sektörünün başkanı Şükrü Ganem ile birlikte geldim.

Mevcut koşullar göz önünde bulundurulduğunda, böylesi bir işbirliğinin özellikle uygun ve yerinde bir hareket olduğuna inanıyorum. Bunun da ötesinde enerji politikası konusunda ortak bir vizyonumuz var" diye konuştu.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta dün yayımlanan haberde, Kaddafi'nin temasları sırasında Rus donanması için ülkesinde üs verilmesi konusunu da gündeme getirdiği belirtilirken, Kaddafi ve Medvedev bu konuda açıklama yapmadı.

Rus Gazprom şirketi, Libya'dan Avrupa'ya doğal gazı deniz altından taşıyacak yeni bir boru hattı inşaatına dahil olmak istediğini açıklamıştı.

Devlete ait olan Rosneft ve özel sektöre ait olan Lukoil petrol şirketleri de, Afrika'nın en zengin petrol yataklarına sahip olan Libya'da yatırım yapmak istediklerini kaydetmişlerdi.

Kaddafi, bugün Medvedev ile görüşmesinin ardından Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile de bir araya gelecek.

Putin, devlet başkanlığı sırasında Libya'ya yaptığı ziyaret sırasında Libya'nın 4,5 milyar dolarlık borcunu silmişti. Libya da buna karşılık Rus şirketlerine ihale vermek ve Rus silahlarının satın alınması konusunda taahhütte bulunmuştu.

Rus şirketleri, Libya silah alma konusundaki taahhütlerini uzun süredir yerine getirmediği için, Medvedev ve Putin'den Kaddafi ile görüşmeleri sırasında bu konuyu gündeme getirmesini istiyor.


AA