kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, göçmen sorunuyla yakından ilgileniyor.

Göçmenler için Fransızlar da dil şartı getiriyor

Belkıs KILIÇKAYA - PARİS
31.10.2008
Göçmenlerin iç içe yaşayıp, cemaatleşmesinin önüne geçmek amacıyla Almanya ve İngiltere'den sonra Fransa da dil bilmeyene vize vermeyecek..
Fransa'ya "aile birleştirme projeleri" kapsamında gelen göçmenler, önce anavatanlarında dil kurslarına katılacak ve sınavdan geçecek. Göçmen ve Entegrasyon Bakanlığı'nın doğruladığı habere göre dil bilme mecburiyeti, göçmenlerin içine kapanması, iç içe yaşamaları ve cemaatleşmelerinin önüne geçmeye yardımcı olacak. Göçmen ve Entegrasyon Bakanı Brice Hortefeux, "Dil bilmek çok önemli. Bu, entegrasyonu sağlayan en önemli araç" dedi. Aralık ayı başında çıkacak kararname, Fransa'da yaşayan Türkleri de yakından ilgilendirecek. Fransa konsolosluklarının yardımıyla açılacak olan kurslar, bazı frankofon (Fransızca konuşan) ülkelerde ise dil öğreten bir resmi kurum aracılığıyla gerçekleştirilecek.

HER TÜRLÜ ZORLUK...
Ancak, savaş ya da doğal afet yaşanan bölgelerde bu çeşit kurslardan istifade edilemeyeceği için göçmenlerin çıkışının çok güçleşeceği vurgulanıyor. Avrupa Hukuku, aile birleştirme hakkını tanıyor. Bununla birlikte, aile birliği vizesi almak için dil bilme şartının getirilmesi göçmenlerin işini zorlaştıracak görünüyor. Kararnameye göre, basit bir Fransızca bilgisi yeterli olacak. Kültürel sorulara gelince, "Fransa'da bir kadın kocasının izni olmaksızın çalışabilir mi?" benzeri soruların sorulacağı öne sürülüyor. 16 yaşından küçükler ile 65 yaşından büyükler ve Fransa'da en az bir yıl yüksek öğrenim görmüş olanlar sınava tabi tutulmayacak.