kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

New York şimdiden 4 Kasım'a hazır

BİLGE ESER
31.10.2008
Kentlerini 'dünyanın başkenti' olarak tanımlayan New Yorkluların favorisi Barack Obama. Cumhuriyetçilerin kentte ofisi bile yok..
ABD seçimlerine sayılı günler kaldı. Dünyanın gözü kulağı, 4 Kasım günü yaklaşık 100 milyon ABD'linin vereceği karara bağlı. Her gün yeni anketler yayımlanıyor. Ancak "kırmızı" denilen Cumhuriyetcilere ait ve de "mavi" denilen Demokratlara ait eyaletlerde kesinleşmiş sonuçların bir günü diğerini tutmuyor. Ülkenin başkenti olmasa da "biz dünyanın başkentiyiz" diyen New York'ta halk, Cumhuriyetçi aday John McCain'i istemediğini açıkça gösteriyor. Önceki gün yapılan anketlere göre Obama yüzde 62 ile McCain'in tam 31 puan ötesinde. Hatta bu eyaleti kaybedeceğinden emin olan Cumhuriyetçiler, yaklaşık 20 milyonla ülkenin en kalabalık eyaletinde bir ofis bile açma gereği duymamış.

MÜSLÜMAN TAKSİCİLER
Aslında sokaklara çıktığınızda neredeyse bu eyalet, dünyanın en önemli seçiminin yapılacağı ülkeye ait değilmiş gibi duruyor. Bütün gün sadece iki gencin yakasında "Obama" rozeti gördüm. Ama sokağı izlemeyi bırakıp halkla konuştuğunuzda gerçek bir "Obama"cı kitleyle karşılaşıyorsunuz. Müslüman göçmenlerden oluşan taksi şoförlerinin çoğu "Oyumuz tabii ki Obama kardeşimize" diye yanıt veriyorlar. ABD'ye 10 yıl önce gelen Senegalli İdris (30), "Buranın Demokratların olmasından çok memnunum. Bize çok daha iyi imkan sunuyorlar" diyor. Ganalı Muhammed ise tam bir Obama fanatiği: "Savaştan çıkmak istiyoruz. Bizi savaş dışında etkileyen başka ekonomik kriz yok. Bir dönem daha nasıl Cumhuriyetçilerle yaşarız."' Siyahisi, Latini, Çinlisi, Afrikalısı... Yüzlerce etnik kimliği içinde barındıran New York'ta herkesin kendine göre bir seçim kararı var. Kimi daha fazla özgürlük, kimi daha fazla ahlak, kimi de daha fazla para istiyor... Ama şurası bir gerçek ki ne kadar McCain'i destekleyenlerin sayısı fazla olsa da 4 Kasım New Yorklular için sonucu belli bir seçim olacak.
Haberin fotoğrafları