kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Halıda siyah, beyaz ve gri renkler moda!

GÜNAYDIN
20.10.2008
Ünlü moda markası Pierre Cardin için de halı hazırlayan Royal Halı'nın baş tasarımcısı Selçuk Sayılı, iki yıldır halı modasında siyah, beyaz ve gri renklerin ön plana çıktığını söylüyor..
Selçuk Sayılı, halı deyince hem Türkiye'de hem de dünyada tanınan bir isim. Yarattığı ipek halılar, dünya ünlülerinin koleksiyonlarına girdi. İlk olarak Dubai'de Emir'in Portresi'ni halıya uygulayınca tanındı. Pierre Cardin'in halı koleksiyonlarını hazırlayan, Royal Halı'nın tasarım koordinatörü Sayılı, halı dünyasındaki trendleri ve halı seçerken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

EL HALISI BİR BAŞKADIR
* Halı tasarımları moda akımlarından etkileniyor mu? Halıda trendlerden bahsetmek mümkün mü?
Halıda trend, özellikle mobilya ve ev tekstili konusunda dünyadaki trendlere paralel gidiyor. Tüm halı fuarlarında kahve ve bej tonları hiç değişmeyen renkler. Ama son iki yıldır siyah, beyaz ve grinin çok öne çıktığını görüyoruz. Bu renklerde perde, koltuk ve ev tekstili çok satıyor, dolayısıyla bu renkleri tamamlayacak halılar da büyük ilgi görüyor.

* Pek çok kişi için el halısı bir tutku. El halısını, makine halısından farklı kılan nedir?
Gerçekten el halısına meraklı olanlar için geçmişten kalan ipek bir el halısına bakmak, dokunmak benzersiz bir keyiftir. El halısında ipek gibi değerli malzemeler kullanılır. Geçmişte teknolojinin olmadığı zamanlarda halı, el emeği ile yaratılırdı. Tüm bunları düşünmesek bile el halısının çok büyük bir değeri var. Bu değer, hiçbir el halısının birbirine benzememesinden kaynaklanıyor. El halısında boya da bozulmuyor. Makine halılarında kimyasal boyalar zamanla tepkime yapar, doğal boyalar ise zamanla daha da güzelleşir. Bu da el halısının eskidikçe değerlenmesini sağlıyor.

HALI 30 YIL KULLANILABİLİR
* Bir halının ortalama ömrü nedir?
İyi bakılırsa, kaliteli bir makine halısı rahatlıkla 30 yıl kullanılabilir. Mesela akrilik çok uzun ömürlüdür ve 30 yıl boyunca dayanabilir.

* Halının kalitesi nereden anlaşılır?
Kalite, kullanılan malzeme ile ilgilidir. En iyi halıyı seçmek isteyenler, yün halıyı tercih etmeli. Müzelerde görülen halıların çoğu yündendir. Ayrıca ilmek sayısı da kaliteyi artırır.
Haberin fotoğrafları