kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Hayatınızı uzatmanın en kolay yolu yavaşlamak!

55 yaşındayım ve yoğun bir iş hayatının içindeyim. Sağlığım iyi ve 100 yaşıma kadar yaşamak istiyorum, Bana bu konuda rahat uygulanabilir önerilerde bulunabilir misiniz? Hasan Y./İstanbul

John Robbins'in; Abkhasia, Vilcabamba, Hunza ve Okinawa gibi 100 yaşını geçen insanlarıyla meşhur olan bölgeleri inceleyen harika bir kitabı var. Robins kitabında, tüm dünyada uzun ömürlü halklarıyla isimlerini duyuran bu bölgelerde yaşayanların ortak özelliklerini listeliyor. Bunlar arasında düşük kalorili ve bol besleyici bir beslenme planı, yoğun bir egzersiz alışkanlığı, kuvvetli sosyal bağlar ve yaşlılara verilen değer var.

SAKİN OLUN!
Dikkatimi çeken bir başka nokta; bu halkların hepsinin oldukça sakin bir hayat tarzı olması. Aciliyet ve rekabet hislerinin yoğun olduğu modern yaşamın hızlı koşuşturmacası, bu yörelerde hiç bilinmiyor. Hiç kimse acele etmiyor, aynı anda birden çok iş yapmayı sevmiyor. Bu toplumlarda 'deadline' kavramı yok. Birçok uzman; bu yavaşlığın ve sakinliğin, uzun yaşamın sırlarından olduğu konusunda hemfikir. Olaya daha bilimsel bakmak da mümkün. Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir makalede, Hallowell Center for Cognitive and Emotional Health'in direktörü Psikiyatrist Dr. Edward Hallowell, iki işi aynı anda yapmaya çalışmanın gereksiz bir zahmet olduğunu belirtiyor. Dr. Hallowell, beyninizde bulunan ve 'serebral korteks' adı verilen bölgenin bir kerede ancak bir tek işe odaklanabildiğini vurguluyor.

İKİ İŞ AYNI ANDA OLMAZ

İki işi bir anda yapmaya çalışarak; hem işinizin kalitesini düşürüyorsunuz, hem hafızanızı zorluyorsunuz, hem de stres hormonlarını artırıyorsunuz. Iki karpuzu bir koltuğa sığdırmaya çalışanlar, uzun vadede kortizol hormonunun olumsuz yan etkileriyle karşılaşıyor. Bunlar arasında hızlı yaşlanma, kronik yorgunluk, baş ağrıları, uykusuzluk, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kilo problemi, şeker hastalığı ve zayıf bir bağışıklık sistemi var. Anlayacağınız vücudunuz için yapabileceğiniz en doğru sağlık stratejilerinden biri; yavaşlamak. Modern çağın hızlı yaşamayı gerektirdiği bir gerçek. Doğru bir zaman yönetimi, planlama ve listeleme alışkanlığı ile stresinizi kontrol altına almanız; birçok sağlık sorununu önler.