kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Çocuğunuz sormadan sakın seks konuşmayın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
20.10.2008
Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, aileleri uyardı: Çocuğunuz size soru sormadan, onunla seks hakkında konuşmayın. Sorularını yanıtlarken, yüzünüz kızarmasın. Rahat ve doğal davranın..
Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul'un çocuk ve cinsellik üzerine aileler için yazılmış bir kitabı bulunuyor. Çocukların zaman zaman seks hakkındaki sorularıyla anne-babalarını terletebildiğini belirten Dr. Yurdakul, ailelerin işine yarayacak önerilerde bulundu:

* Cinsellik çocuklara neden anlatılmalı?
Cinsellik, yaşamın bir parçasıdır. Cinselliği yok saymak, mümkün değildir. Hal böyle olunca, çocukların yaşamlarında cinsellikle ilgili soruların doğru zamanda ve doğru bir şekilde yanıtlanması gerekir. Biz anlatmasak da; onlar sorularının yanıtlarını doğru ya da yanlış bir yerlerden öğrenecektir.

İLK HAMLE ONDAN GELSİN
* Cinsellik ne zaman konuşulmalı? Çocuğun soru sorması mı beklenmeli?

Cinsellikle ilgili bilgi vermek için çocuklardan talep gelmesini beklemek daha doğru olacaktır. Kimi çocuklar, cinsellik konusunda aşırı meraklı olurken; kimi çocuklar bu konuyla çok fazla ilgilenmez. Kimi çocuklar ise, bu konunun konuşulmasından utanır ve rahatsız olur. Unutulmaması gereken bir konu da; cinselliğin çocukların öğrenme süreci içinde yaşamın diğer konularını öğrendiği gibi öğrenmek istediği bir konu olduğudur. Bu nedenle çocukların neyi merak ettiği ve ne kadar merak ettiğinin ölçüsü; onların size soru sormasıdır. Sormadan onlara verilen bilgiler onların ilgisini cinselliğe çekeceği gibi, eğer gerekli olgunlaşma seviyesinde değillerse anlamakta da zorluk çekeceklerdir. Önemli olan; onları öğrenmek istedikleri konularda soru sormaya teşvik etmektir. Ancak, soru soran bir çocuk öğrenebilir. Talep olmadan anlatmak, onun soru sormasını engelleyeceği gibi düşünmesini ve çıkarımlara varmasını da engelleyecektir. Bu yüzden onların merak etmesini ve sormasını beklemek, hatta "İstediğin zaman bana cinsellikle ilgili sorular sorabilirsin. Bunları bildiğim kadarıyla ben cevaplarım. Bilemediklerimi de seninle birlikte araştırırım" demek, daha doğru bir davranış olacaktır.

KEKELEMEYİN
* Cinsel konular çocuğa nasıl anlatılmalıdır?
Cinsel konuları anlatırken doğal olun ve ayıp bir konudan bahsediyormuş gibi davranmayın. Cinselliğin de yemek yemek ya da su içmek gibi yaşamın bir parçası olduğunu düşünerek, rahatlayın ve bu rahatlığınızı anlatımınıza da yansıtmaya çalışın. Cinsellikten bahsederken yüzüne bakamadığımız, kekelediğimiz hatta utanıp sıkıldığımız çocuklarımız; ileride kendileri de çocuklarına bu konulardan bahsederken utanıp sıkılacaklardır. Cinselliğin doğal bir konu olarak ele alınması ise, bizi rahatlatacak ve çocuklarımıza daha rahat bilgi vermemizi sağlayacaktır. Çocuklarımıza bilgi verebilmek için bizim de bilgili olmamız gerekir. Bunun için anne-babaların cinsellik konusunda kitaplar okumaları, internetten bilgi edinmeleri ve çocukları karşısında donanımlı olmaları şarttır. Mümkün olduğu kadar çok kaynaktan okumak ve fikir sahibi olmak, cinselliği çocuklara anlatabilmemizi kolaylaştırır.
Haberin fotoğrafları