kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kriz dünyada bankacılık sektörünü 1 yılda tamamen değiştirdi. Birçok bankaya devlet el koydu, birçoğu birleşti, bazıları iflas etti, bazıları da krizden yararlanarak büyüdü. ABD, bankaları kurtarmak için 700 milyar dolar, İngiltere, 300 milyar sterlin, Almanya 500 milyar Euro’luk paket açıkladı. 3.5 trilyon dolarlık kurtarma planı devreye alındı. Hedge fonlar da zor durumda kaldı. Bu yılın ilk 6 ayında ilk kez kurulan yeni fon sayısı kapanan fon sayısının gerisinde kaldı. İlk 6 ayda tasfiye edilen hedge fon 350’yi buldu. Kısa vadede piyasada bulunan 10 bin hedge fonun 3’te birinin ise tasfiye edileceği konuşuluyor. Fonların toplam büyüklüğünün ise 1.5 trilyona düşeceği tahmin ediliyor.

Hedge fonlar da uçurumun kenarında

EVRİM ERGİN
17.10.2008
Sarkozy, kredi piyasalarının yavaş yavaş normale döneceğini, hisse düşüşlerinin hedge fonların satışlarından kaynaklandığını söyledi Kriz, bankaları ve finans kuruluşlarını zor durumda bırakırken yüksek kâr amacıyla oluşan hedge fonların da sıkıntıya girmesi bekleniyor..
Finans sektöründe krizde sırasını bekleyen hedge fonlar yavaş yavaş dünyanın gündemine gelmeye başladı. Son 1 yılda hedge fonların değer kaybı ortalama yüzde 30'u bulurken bu fonların ellerinde önemli miktarda mortgage kredisi ve petrol kontratları bulunuyor. Petrol fiyatları 150 dolardan 70 dolara kadar gerilemiş durumda. Mortgage kredileri de büyük sorun yaşıyor. Bu da portföyleri ağırlıklı olara bu tür varlıklardan oluşan hedge fonları önümüzdeki günlerde sıkıntıya sokabilir. Birçok hedge fon krizin etkilerinden korunabilmek için ellerindeki varlıkları nakite çevirmiş durumdalar.

YÜZDE 30 DEĞER YİTİRDİLER
Bu fonlardan önemli olan bir tanesi de Citadel Investment Group. Bu şirket son 1 yılda yüzde 30 değer kaybı yaşadı. 1990 yılında fonu kuran Kenneth Griffin, geçtiğimiz hafta yatırımcılara bir mektup göndererek yatırım yaptıkları bir başka fonun yapması gereken ödemelerde zorluk çekebileceğini bu nedenle de gelirlerde sorun yaşanabileceğini belirtiyor. Griffin, firmanın varlıklarının yüzde 30'unu yani 18 milyar doları elinde nakit olarak bulunduruyor. Dün iki hedge fon ise kapandı. Highland Capital Management LP'ye bağlı Highland Crusader Fonu ve diğer bir fon yüksek riskli krediler ve borçlar nedeniyle kapandığını açıkladı. Mart ayında Highland'ın yönettiği varlık miktarı 40 milyar dolardan 33 milyar dolara gerilemişti. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy dün yaptığı açıklamada hisse seenetlerinde görülen düşüşlerin borçlu hedge fonların yaptığı satışlardan kaynaklandığını söyledi. Türkiye'de de hedge fonların önemli yatırımları bulunuyor. Bunlardan en önemlilerinden birisi de Mey İçki'ye yatırım yapan ABD'li TPG. Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu konuyla ilgili olarak TPG'nin durumunun sağlam olduğunu söyledi. Diğer taraftan Türkiye'de Migros ve Ro-Ro gibi firmaların da sahibi yabancı hedge fonlar.
Haberin fotoğrafları