kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bakan Tüzmen: "Ekonomide eksen kayması var"

Giriş Saati : 17.10.2008 14:00
Güncelleme : 18.10.2008 00:06
Yeni Haber
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, küresel ekonomide eksen kayması yaşandığını belirterek, "Bu Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyadan geçiyor. Şimdi batıdan doğuya doğru bir akış var. Bu akışın ortasında Türkiye yer aldığı için bu imkanları iyi şekilde kullanırsak, lojistik kapasitemizi artırabilirsek, ülkelerimizi çok daha iyi bir noktaya getirebiliriz" dedi.

1. Trabzon İşadamları Zirvesi, Trabzon Novotel'de Bakan Tüzmen, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ile yerli ve yabancı birçok katılımcıyla gerçekleştirildi. Bakan Tüzmen, toplantıda yaptığı konuşmada, krizden çıkmanın yolunun tehdit unsurunu fırsat unsuru haline getirmek olduğunu söyledi. Tüzmen, "Deneme-yanılma yolunu en fazla deneyen ülkelerden biri olduğumuz için zamanında her kriz ortamında büyük sıkıntılar çektik, bu günlere böyle geldik. Şimdi birikimimiz var" dedi. Tüzmen, gerek sivil toplum örgütleri gerekse bürokrat ve siyasetçilerin esaslı çalışmaları ile yola devam edileceğini belirtti.

Tüzmen, bütün dünyanın kriz konuştuğu bir dönemde "Dış ticareti nasıl artırırız?" sorusunun gündemlerinde yer aldığını kaydederek, şöyle dedi:

"Aslında şu anda dünyada değişik gelişmeler var. Birçok ülkenin toplam gayri safi milli hasılasından daha fazla cirosu olan şirketler birbirini ardına battı. Tabii bu arada değerlendirme kuruluşları vardı bir zamanlar, öyle değerlendiriyorlardı ki artı, eksi Piyasada onlar da yok şu anda, dolayısıyla biz bizeyiz. Şimdi biz kendi kendimize değerlendirmelerimizi yapacağız. Ne kadar fazla karşılıklı ticaret yapabiliriz ona bakacağız"

"KARADENİZ SERBEST TİCARET ALANI HALİNE GETİRİLECEK"

İpekyolu ülkelerinin merkezinde yeraldığı Akdeniz-Karadeniz-Hazar denizi ekseninde 3 deniz projesini gerçekleştirdiklerini anlatan Tüzmen, şöyle devam etti:

"Temel hedefimiz Karadeniz'in bir serbest ticaret alanı haline getirilmesi, Hazar havzasında serbest ticaretin ve ekonomik işbirliğinin sağlanması ve tüm bu çalışmaların Akdeniz havzasında yürütülen serbest ticaret alanı çalışmaları ile birleştirilmesi suretiyle, dünya ekonomisiyle bütünleşmiş ve yüksek refah seviyesine sahip bir coğrafyanın yeniden inşasının sağlanmasıdır"

Akdeniz'de serbest ticaret alanında önemli bir mesafe alındığını kaydeden Tüzmen, söz konusu bölgede yer alan ülkelerle yapılan anlaşmalar hakkında da bilgi verdi.

Tüzmen, Avrupa, Asya ve Afrika'yı birbirlerine ticaret, lojistik ağıyla bağlamaya çalıştıklarını dile getirdi. Dünya ticaretinin yeni merkezinin Çin odaklı Asya-Pasifik bölgesi olduğuna işaret eden Tüzmen, bu bölgede bulunan ülkelerin büyümeye devam edeceklerini tahmin ettiklerini söyledi. Tüzmen, "Türkiye olarak biz, dünya ticaretinin Atlantik'ten Pasifik'e kaymaya başladığı bu süreci en iyi şekilde değerlendirmek ve İpekyolu güzergahı üzerindeki kara ve demiryolu alt yapımızı iyileştirmek için üzerimize düşeni yapıyoruz" dedi. Tüzmen, İstanbul-Boğazı Tüp Geçişi, İstanbul-Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi, İran Türkiye Demiryolu ağlarının çeşitlendirilmesi gibi büyük ölçekli projelerin gündemlerinde yer aldığını ifade etti. Tüzmen, Trabzon'un artık demiryolu ağına bağlanmasının zamanının geldiğini belirterek, tarihi İpekyolu'nu Çin'den başlayarak kullanmanın artık mümkün olduğunu söyledi.

ÖZAK'IN KONUŞMASI

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ise konuşmasında, bölgenin küresel düzeydeki öneminin giderek arttığını dile getirdi. Özak, Türk müteahhitlerin başarısına da değinerek, 2007 yılında 19.5 milyar, 2008'de 20 milyar dolarlık proje üstlenildiğini kaydetti. Özak, "Türkiye gerçekten inanılmaz bir şekilde performansını artırdı. Bu istikrar ve güven devam edecek. Tabii ki küresel düzeyde ülkemizin inşaat sektöründeki tecrübesini Karadeniz ülkeleri ile paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Trabzon tüm Karadeniz'deki ticaretin merkezi olmaya aday bir şehir" dedi.

ANKA