kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşte "süper yasa"nın ayrıntıları

Giriş Saati : 17.10.2008 11:12
Güncelleme : 18.10.2008 00:06
Yeni Haber
Yurt dışında parası olanların, bu paraları ''sorgulamama güvencesi'' kapsamında Türkiye'ye getirmeleri sırasında gelecek paraya, yatırılacak alana göre 3 farklı kesinti uygulanacak. Güvencede herhangi bir limit bulunmayacak, parası olanlara bildirim için 3 aylık bir süre verilecek.

Edinilen bilgiye göre, ekonomi yönetimi, küresel finansal krizle birlikte gündeme gelen ''Yurt dışındaki paraların inceleme ve araştırma yapılmayacağı güvencesi verilerek Türkiye'ye getirilmesi''ne dönük kanun taslağına son şeklini verdi.

İlgili bakanların yapacağı değerlendirmenin ardından Hükümete sunulacak olan taslak, burada tekrar ele alınacak ve daha sonra TBMM'ye gönderilecek.

Taslağa göre, yurt dışında parası bulunanlar, kaynağı ne olursa olsun bu paraları güvence kapsamında yurda getirebilecek. Taslakta, ''Düzenleme çerçevesinde Türkiye'ye getirilen paralar için Vergi Kanunları uyarınca herhangi bir inceleme ve araştırma yapılmayacağı'' hükmü yer alacak.

Uygulama kapsamında güvenceden yararlanabilmek için getirilen para için herhangi bir limit bulunmayacak. Vatandaş, Kanun kapsamında 1000 YTL de, 100 bin dolar da, 1 milyon euro da getirebilecek.
Taslakta, paraların yurda getirilmesi için kişi ve kuruluşlara 3 ay süre verilmesi öngörülüyor. Bu süre, Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanıp, yürürlüğe girmesinden sonra başlayacak.

YARIM, 1 VE 2 PUANLIK KESİNTİ

Söz konusu düzenlemeyle yurt dışındaki parasını Türkiye'ye getirenlere yarım, 1 ve 2 puan arasında bir kesinti uygulanacak. Bunun için de 3'lü bir ayrıma gidilecek. Vergi benzeri bu kesintinin oranı, paranın değerlendirilme şekliyle fiilen ülkeye sokulup, sokulmamasına bağlı olarak değişecek.

Taslak uyarınca yurt dışındaki paraların Türkiye'ye sokulmasında şu sistem geçerli olacak:

-İlgili Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından yurt dışındaki paralar, 3 ay içinde içinde bankalar kanalıyla ya da bavulla Türkiye'ye getirebilecek.

-Bu durumdaki kişiler, öncelikle bir banka ya da vergi dairesine giderek, Türkiye'ye güvence kapsamında getirmek istedikleri ya da getirdikleri parayla ilgili bildirimde bulunacak. Bildirim yoluyla paralar kayda alınacak. Uygulamayla ülkeye ne kadar para girişinin taahhüt edildiği veya para girişi olduğu da da bu şekilde ortaya çıkacak.

-Yurt dışındaki parasını getiren kişi ya da kuruluş, bunu en az 1 yıl vadeli mevduata, hazine bonosu ve devlet tahviline yatırırsa, söz konusu parayla gayrimenkul alırsa veya bunu sermayeye eklerse, getirilen paradan yüzde 0,5 oranında kesinti yapılacak.

-Bildirimde bulunduğu parayı yurda getiren, ancak nasıl değerlendireceği konusunda karar vermeyenlerin parasına yüzde 1 oranında kesinti uygulanacak.

-Bildirim yaptığı parayı henüz getirmemiş olan, ancak getirme taahhüdünde bulunanların parasında kesinti oranı yüzde 2 olacak.

"KARAPARAYSA İLERİDE ORTAYA ÇIKAR"

Konuyla ilgili bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, düzenlemede, daha sonra getirilmesi taahhüt edilen para için de bildirim imkanı verildiğini belirterek, AA'ya şu açıklamayı yaptı:

''Burada yurt dışında parası olanlara esneklik sağlıyoruz. Adamın diyelim yurt dışında gayrimenkulü var. bunu satıp, güvence kapsamında parasını Türkiye'ye getirmek isteyebilir. Ya da parasını dışarıdaki bir bankaya yatırmıştır. Vadesi 2 ay 3 ay sonra dolacaktır. Bu durumdaki kişilere de bildirim hakkı getiriyoruz. Bunlar da, bankaya ya da vergi dairesine gidecekler, (Ben, şu Kanun kapsamında şu tutarda para getireceğim) diye bildirimde bulunacaklar. Para henüz ülkeye getirilmediği için de, biz bunları daha yüksek oranlı kesintiye tabi tutacağız.

Diğer yandan, (bu paralar silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yoluyla elde edilmişse, karaparaysa o zaman ne olacak?) sorusu soruluyor. Karapara, silah kaçakçılığı, uyuşturucu suçlarına ilişkin soruşturmalar kendi mecrasında devam edecek. Para gelse, sisteme girse bile, ileride kendi mecrasında yürüyen soruşturmalar sonucunda bunun karapara olduğu ortaya çıkarsa, parayı getiren kişi, (Ben güvence Kanunundan yararlandım) diyemez. O para karapara olarak değerlendirilir.''

GARANTİ SINIRI

Bu arada bir ekonomi bürokratı, Türkiye'de mevduattaki garanti sınırının 50 bin YTL olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:
''Finansal yatırım araçlarında değerlendirilecek paralar için yerli yatırımcılar, yüzde 10 vergi öderken, yabancılar için böyle bir vergi yok. Diğer yandan birçok Avrupa ülkesi, küresel finansal kriz nedeniyle mevduat garanti sınırını yükseltti, bazı ülkeler ise mevduata sınırsız güvence getirdi. Şimdi yurt dışında sınırsız güvenceye sahip ülkelerdeki parasını Türkiye'ye getirmek isteyenler, Türkiye'deki 50 bin YTL'lik garanti sınırı nedeniyle tereddüte düşebilir mi? Bu yönde değerlendirmeler var. Bu nedenle güvence sınırında artış gündeme gelebilir. Ancak, işin bir de diğer yönü var. Sınır arttırılırsa, (Madem bizde bankaların durumu iyi, o halde neden mevduatta güvence sınırı artırılıyor?) diye de sorulabilir. Bu nedenle durum, artıları ve eksileriyle değerlendirilecek.''

AA