kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsviçre'nin 'gizli hesap' devi iki bankası kurtarılıyor

17.10.2008
İsviçre'de mortgage krizinden en çok etkilenen UBS ve Credit Suisse bankalarına hükümet milyarlarca dolar yardımda bulunacak. UBS, "Maddi olarak risk azaldı" dedi..
Avrupa'nın refah ülkelerinden İsviçre de global krizden etkilenenler arasına katıldı. "Gizli hesaplarıyla" ünlü İsviçre bankacılık sistemi, mortgage kaynaklı krizden ağır hasar alınca, İsviçre hükümeti, finansal krize karşı desteklemek için ülkenin iki büyük bankası UBS ve Credit Suisse'ye milyarlarca dolar yardımda bulunma kararı aldı. Hükümet, ülkenin en büyük bankası UBS'ye 5.3 milyar dolar sermaye desteği için bankadan zorunlu değiştirilebilir menkul kıymetler satın alacak.

42 MİLYAR DOLAR ZARAR ETTİ
UBS, ayrıca İsviçre Merkez Bankası ile 60 milyar dolar değerindeki likit olmayan menkul kıymetler ve diğer varlıkların bankanın bilançosundan ayrı bir fon şirketine aktarılması konusunda anlaşmaya vardı. Şirketten yapılan açıklamada, "Bu transferle, UBS gelecekte bu varlıklardan potansiyel kayıplarını azaltmış, uzun vadeli fonlarını garantilemiş, risk ağırlıklı kalemlerini azaltmış ve bilançosunu küçültmüş ve maddi olarak risklerini azaltmıştır'' denildi. Kredi krizi nedeniyle 42 milyar dolar zarar eden, sadece son çeyrekte kaybı 20 milyar dolara ulaşan UBS, 30 milyar dolar sermaye artırımında bulunmuş ve yeniden yapılanmaya gideceğini açıklamıştı. Ülkenin ikinci büyük bankası Credit Suisse de Katar Yatırım Kurumu'na bağlı bir şirket dahil çeşitli araçlar yoluyla 8.75 milyar dolar sermaye artırdı. Banka üçüncü çeyrekte 1.2 milyar dolar zarar beklediğini de açıkladı.