kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tayland-Kamboçya sınırında gerginlik

Giriş Saati : 15.10.2008 12:00
Güncelleme : 15.10.2008 22:59
Yeni Haber
Tayland ile Kamboçya arasındaki gerginliğin bugün tarafların karşılıklı ateşiyle yeni bir aşamaya girdiği bildirildi.

Reuters foto muhabiri Chor Sokunthea, karşılıklı ateşin 10 dakika kadar sürdüğünü belirterek, roketlere ve mermilere hedef olmamak için bir yere sığınacak yer aradığını söyledi.

Sokunthea, Preah Vihear bölgesinin her yerinde ateş sesi duyulduğunu, Tayland tarafından ateşlenen bir roketin başının üstünden geçerek yere düştüğünü ifade etti.

Sınırdaki 11. yüzyıldan kalma Preah Vihear tapınağının çevresindeki topraklar yüzünden iki ülke arasında çok uzun zamandan beri mevcut olan sorun, yaz aylarında Kamboçya'nın tapınağın UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmesi için başvurmasıyla yeniden canlanmıştı.

Her iki ülke de tapınak etrafındaki topraklardan 4,6 kilometre kare istiyor.Ancak antik tapınak civarındaki hudut şimdiye kadar kesin olarak çizilmedi. Uluslararası Adalet Divanı, 1962'de Preah Vihear ve etrafındaki toprağın Kamboçya'ya ait olduğuna karar vermişti.

Tayland, tapınak civarındaki bölgeye Temmuz ortasında asker sokunca ortam iyice gerilmişti.

TAYLAND, VATANDAŞLARININ KAMBOÇYA'YI
TERK ETMESİNİ İSTEDİ


Tayland Dışişleri Bakanı Sompong Amornvivat, Kamboçya sınırındaki karşılıklı ateşin ardından, vatandaşlarının acilen Kamboçya'yı terk etmesini istedi.

Sompong, gazetecilere yaptığı açıklamada, Taylandlı iş adamlarının artık Kamboçya'da bulunmasına gerek kalmadığını belirterek, vatandaşlarının acilen Tayland'a dönmesini istedi.

Sompong, Kamboçya'daki vatandaşlarını tahliye planlarının da hazır olduğunu ifade etti.

Bu arada sınır bölgesindeki bazı kaynaklar, sınırdaki karşılıklı ateşin çatışmalara dönüştüğünü bildiriyor. Kamboçyalı yetkili Hang Soth, tartışmalı sınır bölgesinde Tayland ve Kamboçya askerlerinin çatışmaya girdiğini söyledi.

Kamboçyalı polis yetkilisi Binbaşı Prum Saroeun da çatışmaların sürdüğünü belirterek, çatışma bölgesindeki askerlerin ilk ateşi Tayland askerlerinin açtığını, onların da karşılık verdiğini söylediğini kaydetti.

Sorunun bugünkü gelişmelerle iki komşu ülke arasında topyekun bir savaşa yol açmasından endişe edilirken, Tayland ordu sözcüsü Sansern Kaewkumnerd, ilk ateşi Kamboçya tarafının açtığını ifade etti.

Sınırdaki çatışmalara kaç askerin katıldığı ve kayıp sayısı hakkında ise bilgi edinilemedi.

Tayland'ın bu sabah başkent Bangkok'daki üste bulunan savaş uçaklarını alarma geçirdiği, sınır bölgesindeki Taylandlıların tahliyesi için C-130 nakliye uçaklarının hazır hale getirildiği bildiriliyor.

Kamboçya Savunma Bakanı Yardımcısı General Neang Phat da alarmda olduklarını, silahlı kuvvetlerinin topraklarını korumak için hazır olduğunu söyledi.

ÇATIŞMALAR DURDU, ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ PLANLANIYOR


Tayland-Kamboçya sınırında bugün çıkan çatışmanın durduğu, ateşkes görüşmeleri için çabaların sürdüğü bildirildi.

Kamboçya Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Yim Pin, çatışmaların durduğunu belirterek, iki tarafın komutanlarının ateşkes görüşmeleri için bir araya gelmeye çalıştığını söyledi.

Bu arada Kamboçya Savunma Bakanlığından bir yetkili, bugünkü kısa süreli çatışmalarda 2 Kamboçyalı askerin yaralandığını açıkladı.