kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Fransa'nın tutumu müzakere ruhuna aykırı"

Giriş Saati : 14.10.2008 11:19
Güncelleme : 14.10.2008 18:35
Yeni Haber
AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekli Suat Kınıklıoğlu, Brüksel'deki temaslarını değerlendirirken Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik tutumunun "müzakerelerin ruhuyla bağdaşmadığı"nı söyledi. Kınıklıoğlu, halen Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından yürütülen başmüzakereci görevini ayrı bir kişinin üstlenmesini de istedi.

Brüksel'de Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve diğer Komisyon üyeleriyle görüşen AKP'li Çankırı Milletvekili Kınıkloğlu, ABHaber ile yaptığı söyleşide 5 Kasım'da yayımlanacak olan Yıllık İlerleme Raporu'nun çalkantı yaratacak nitelikte olmayacağını belirtirken, Türkiye'nin ilerleme raporlarını daha da önemsemesini istedi.

Kınıklıoğlu, Fransa'nın Türkiye'ye yönelik tutumunu değerlendirirken de şöyle konuştu:

"Son güncel gelişmeler Türkiye'nin önemini artırırken diğer yandan AB'nin bir kurucu ülkesinin Cumhurbaşkanı Türkiye'ye karşı olduğunu çeşitli platformlarda dile getiriyor. Bunun tabii ki Türk kamuoyunda ve siyaset mekanizmasında yarattığı hayal kırıklığını tarif etmek oldukça güç. Bu durumu Avrupalı muhataplarımıza bir kez daha hatırlattık. Bu durumun üyelik müzakerelerinin ruhuyla bağdaşmadığını ifade ettik."

Başmüzakerecinin ayrı bir kişi olması gerektiği konusunda da toplumda genel olarak bir mutabakatın olduğunu kaydeden Kınırlıloğlu, şu değerlendirmesini yaptı:

"Zaten Türk kamuoyunda da başmüzakerecinin ayrı bir kişi olması gerektiği hususunda bir mutabakat var. Gerçekten de yirmi dört saatini bu işe ayırabilecek bir başmüzakerecinin olması bu sürece yeni bir ivme kazandıracaktır. Zaten Sayın Ali Babacan Dışişleri Bakanı olarak müzakere heyetinin başı olmaya devam edecektir. Ben kişisel görüş olarak da ayrı bir başmüzakerecinin olmasının sürecin selameti açısından daha doğru olduğunu düşünüyorum."

Türkiye'nin son dönemde bölge sorunlarının çözümünde gösterdiği çabaları değerlendirirken Türkiye'nin stratejik öneminin teyit edildiğini ve AB'ye katkı sağlayabilecek bir aktör olduğunu gözler önüne serdiğini söyledi. Türkiye'nin ev ödevi yapması halinde 2014'te AB'ye tam üye olabileceğini ifade eden Kınıtlıoğlu, "Kıbrıs sorunu çözülürse Türkiye'nin AB üyeliğinin önüne artık hiçbir güç geçemeyecektir" dedi.

ANKA