kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Barzani

Barzani ile beş yıldan sonra ilk sıcak temas

CEYDA KARAASLAN - ANKARA
14.10.2008
Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Özçelik ile Erdoğan'ın Başdanışmanı Davutoğlu'nun Bağdat'a gitmesi kararlaştırıldı. Türk heyeti, bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile görüşecek..
Türkiye, 2003'te Irak'ın işgalinden bu yana, Bölgesel Kürt Yönetimi liderliğiyle ilk resmi temasını gerçekleştiriyor. Bu çerçevede, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Murat Özçelik ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu; Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani'nin yanı sıra, Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Başbakan Maliki ile de görüşmeler yapacak. Türk heyeti, bölge istikrarının ve komşu ülkelerin güvenliğini tehdit eden PKK terörüne karşın etkin ve yakın işbirliği yapılması gerektiği mesajını verecek. Irak ziyaretinin kesin tarihi güvenlik gerekçeleriyle açıklanmazken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin daveti üzerine önümüzdeki günlerde Bağdat'a gidecek. Ziyaretin tarihi ve programı henüz netleşmedi. Nisandaki MGK'da ilk kez vurgulanan Kuzey Irak yönetimiyle temasa geçilmesi gereği, 9 Ekim'de terör zirvesinde de gündeme geldi. SABAH'ın edindiği bilgiye göre, asker kanadı terörle mücadelede Türkiye'nin yükünü hafifletecek diplomatik ataklara destek verdi. Asker, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin, PKK terör örgütüne verdiği destekten vazgeçmesi yönünde ikna edilmesi gerektiğini vurguladı. Başbakan Erdoğan da "Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani geliyor" haberleri üzerine dün yaptığı açıklamada Ankara'ya böyle bir davetin olmadığını belirterek "Şu anda alt düzeyde yürütülen çalışmalar var" dedi. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ise dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası "Barzaniye ne mesaj verilecek?" sorusu üzerine şunları söyledi:

'SÖZDE KALMASIN'
"Terör saldırıları büyük ölçüde Irak'ın kuzeyinden vuku bulduğu için en önce merkezi Irak hükümeti olmak üzere yetkililerden taleplerimiz var. Daha yakın bir işbirliği yapılmasını, verilen sözlerin sözde kalmaması arzu ediyoruz. Ümit ederiz ki ortaya çıkan gelişmeler bu taleplerin ne derece haklı olduğunun anlaşılmasına yardımcı olur. Türkiye de beyandan çok eyleme dönük tedbirleri görmek istiyor." Çiçek bundan sonra Bakanlar Kurulu toplantısının 15 günde bir yapılacağını belirterek, toplantını yapılmadığı hafta, Başbakan Erdoğan başkanlığında ekonomi ve terörle mücadele konularıyla ilgili toplantılar yapılacağını da bildirdi.