kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İran nevruza sahip çıkmak istiyor

Giriş Saati : 10.10.2008 10:02
Güncelleme : 10.10.2008 19:52
Yeni Haber
Başta Türkiye ve Türk cumhuriyetleri olmak üzere Ortadoğu'daki pek çok ülkede kutlanan nevruza İran sahip çıkmak istiyor.

Nevruz ve bazı İran melodilerinin tescillenmesi için Tahran resmen UNESCO'ya başvurdu. İran, nevruzun UNESCO'nun Manevi Kültür Mirası listesine alınmasını ve İran'ın manevi değeri olarak tescillenmesini istiyor.
Baharın ilk günü olarak kutlanan nevruz aynı zamanda İran'da da yeni yılın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Türkiye'nin yanı sıra Pakistan, Hindistan, Kazakistan, Azerbaycan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kuzey Irak da nevruzu kutlayan ülkeler ve bölgeler arasında yer alıyor, fakat bu ülkeler nevruzun uluslar arası bir miras olarak kabul edilmesini, herhangi bir ülkenin tekeline alınmamasını istiyor.

UNESCO'ya 18 fotoğraf, 60 dakikalık bir film ve üç kitapla başvuran İran'ın bu ilginç talebinin kabul edilip edilmeyeceği merakla bekleniyor.
Manevi Kültürel Mirası Koruma Konvensiyonu, manevi ya da yaşayan miras olarak, sözlü gelenek ve deyimleri, devam ettirilen sanat, sosyal aktiviteler ve festivalleri, bilim ve doğayla ilgili geleneklerle geleneksel el sanatlarını kabul ediyor.

Her ne kadar nevruzla ilgili ilk yazılı kaynaklara 2. yüzyılda İran kaynaklarında rastlansa da bu geleneğin çok daha eskilere dayandığı, özellikle göçebe bir hayat yaşayan Türkler arasında çok daha yaygın olduğuna işaret ediliyor. Ayrıca bu kültüre, Pakistan ve Hindistan gibi Türklerle İslamiyeti tanıyan ülkelerin de sahip çıkması İran'ın nevruz konusundaki iddialarını zayıflatıyor.

İran, Türk ve İslam dünyasının ünlü mutasavvıflarından Mevlana Celalettin Rumi'nin de İran kültürünün bir parçası olduğunu ispatlamak için uluslar arası arenada büyük bir savaş veriyor. Ancak UNESCO 2007'yi Mevlana yılı ilan etmesine rağmen İran'a herhangi bir rol vermemişti. Mevlana yılı etkinliklerinde Türkiye'ye öncü rol verilmişti.

Bu arada İran, Afganistan ve Tacikistan'la birlikte Afganistan'ın Belh kentinde nevruz kutlamalarını birlikte gerçekleştirme kararı aldı. 21 Mart'taki kutlamaların Nevruz'un Fars kültürünün önemli bir parçası olduğunu gösterme amacı taşıdığı belirtiliyor. Belh kenti aynı zamanda Mevlana'nın doğduğu kent olmasından dolayı büyük bir önem taşıyor.
İran, Farsça'nın resmi dil olarak kabul edildiği her üç ülke arasında Farsça yayın yapan bir televizyonun kurulması için de girişimlerde bulunuyor.

CİHAN