kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Nobel Barış Ödülünün sahibi açıklandı

Giriş Saati : 10.10.2008 10:02
Güncelleme : 10.10.2008 19:52
Yeni Haber
Norveç'in başkenti Oslo'da verilen Nobel Barış Ödülleri bu yıl pek uzağa gitmedi; Finlandiya'nın eski cumhurbaşkanlarından Martti Ahtisaari'ye verildi.
Geçen yılki ödül, küresel ısınmaya karşı yaptığı çalışmalarından dolayı Amerikalı siyasetçi Al Gore'ye verilmişti. Bu yıl ise bir İskandinav ülke siyasetçisine verilmiş oldu. Zira son yıllarda, özellikle de son 4 yıldır verilen Barış Ödüllerinin amacı dışında verildiğine dair İskandinav basınında ağır eleştiriler gelmeye başlamış ve artık doğrudan barışa katkı sağlayan kimselere ödül verilmesi gerektiğine dair tartışmalar medyada geniş yer tutmaya başlamıştı.
Finlandiya'nın eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, bu ödülü "BM temsilcisi olarak Kosova gibi dünyanın önemli sorunlarında gösterdiği olağanüstü başarılarından dolayı" aldığı kaydedildi. Ahtisaari'nin, Endonezya'da Açe bölgesi de barış getirilmesinde önemli rol oynamıştı. Ahtisaari, dün de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Finlandiya Yuvaskula Üniversitesi'nde özel olarak görüşmüş ve onunla birlikte ortak bir konferans vermişti.
Bu yıl, bu ödül için 197 adayın ismi geçmekteydi. Son anda öne çıkan Ahtisaari, 1,4 milyon dolarlık ödülü önümüzdeki günlerde Oslo'da yapılan tören ile alacak.
Martti Ahtisaari'nin barış ödülüne giden serüveni
23 Haziran 1937'de doğan Martti Ahtisaari, evli ve bir oğlu var. Ahtisaari 1994'de Finlandiya'nın 7. cumhurbaşkanı seçilmiş ve 2000 yılına kadar bu görevi sürdürmüştü. Kriz Yönetim İnisiyatifi isimli bir kuruluşun kurulmasında rol oynayan Ahtisaari, bu organizasyon içinde de bizzat yer aldı ve başkanlığını yürüttü. 2005 yılında Endonezya Hükümeti ile Açe arasında diyalog kurulmasında etkin görev almıştı. Bu çalışmanın sonunda da taraflar bir barış anlaşması imzalamıştı. Ayrıca Ahtisaari, Avusturya'daki İnsan Hakları konusunda raporlar hazırladı.
2003'te BM adına Irak'ta görev yapan Ahtisaari. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) adına Asya'nın değişik bölgelerine gitti.
Türkiye'nin AB üyeliği hususunda 2004 yılında bazı çalışmalarda bulunan Martti Ahtisaari, Türkiye konusunda da uzman bir siyasetçi.
Kosova'da BM temsilciliği görevinde bulunan Martti Ahtisaari'nin ismi geçen yılki Barış Ödülleri adayları arasında geçmişti.

SON 10 YILDA BU ÖDÜLÜ KAZANANLAR


Bu yılın Nobel barış Ödülünü eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari kazandı.

Son 10 yılda Nobel Barış Ödülünü kazananlar şöyle:

-2007: BM Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ile eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore
-2006: Bangladeşli Muhammed Yunus ve Granmeen Bankası
-2005: BM-Uluslarası Atom Enerjisi Kurumu ile kurumun Mısırlı başkanı Muhammed El Baradei
-2004: Kenya Çevre-Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Vangari Maathai
-2003: İranlı insan hakları savuncusu, hukukçu Şirin Ebadi
-2002: Eski ABD Başkanı Jimmy Carter
-2001: BM ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan
-2000: Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung
-1999: Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü
-1998: Kuzey İrlandalı politikacılar David Trimble ve John Hume

AJANSLAR