kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Borsalarda kâbus sürdü...

08.10.2008
Üç haftadır 'Kara Pazartesi'lerle uyanan dünya dün 'kapkara' bir çarşamba yaşadı. ABD'de başlayan düşüş Japonya'ya tarihinin en kötü günlerinden birini yaşattı. Nikkei yüzde 9.4 geriledi Rusya borsası açılışta yüzde 14 gibi sert bir düşüş yaşayınca cuma gününe kadar kapatıldı. Endonezya borsası da hisselerin kaybı yüzde 10'u geçince çareyi Rusya gibi kapatmakta buldu..
15Eylül'den bu yana artık kabus açılışlara alışan borsalar dün de güne ağır kayıplarla başladı. İngiltere'nin ABD'den sonra 300 milyar sterlinle en büyük kurtarma paketini hazırladığını açıklaması da bu kayıpları önleyemedi. 7 ülkenin merkez bankasının faiz indirdiğini açıklaması ise piyasaların hasretle beklediği iyi haberdi. İndirim kararı sonrası toparlanan borsalar, karara ek bir önlem açıklaması gelmeyince tekrar düşüşe geçti. Avrupanın önemli borsaları yüzde 5 düzeyinde değer yitirirken, İMKB günü yüzde 2.5'lik değer kaybıyla tamamladı.

AĞIR KAYIP ÖNLEM GETİRDİ
3 haftadır 'Kara Pazartesi'leri yaşayan dünya borsaları dün de kapkara bir çarşambaya uyandı. Japonya yüzde 9.38'luk düşüşle 1987'den bu yana görmediği kadar büyük bir darbe aldı. Ardından açılan Avrupa borsalarında ise İngiltere gün içinde yüzde 8.8, Almanya yüzde 8.4, Fransa yüzde 8.8 kayıpları gördü. Türkiye'de de değer kaybı yüzde 8.1'e kadar ulaştı. İMKB 3 yıl sonra ilk kez 30 bin puanın altına düştü ve gün içinde 28 bin 911 puana kadar geriledi. Bu düşüşler sonrasında ABD Merkez Bankası (FED); Avrupa Merkez Bankası (AMB), Kanada İngiltere, İsveç ve İsviçre merkez bankalarıyla işbirliği içerisinde hareket ederek faizleri indirdiğini açıkladı. ABD, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere, Kanada, İsviçre ve İsveç merkez bankaları faiz oranlarını yarımşar puan indirdi. Son olarak indirim kervanına Çin Merkez Bankası da katılırken Danimarka Merkez Bankası para birimi kronu desteklemek için faiz oranını artırma kararı aldığını bildirdi.

İMKB YÜZDE 2.5 DEĞER YİTİRDİ
Bu kararlar sonrası Türkiye ve Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 1'lere kadar geriledi. ABD piyasalarının açılışını beklemeye koyulan Avrupa'da, faiz indirimi dışında başka bir önlem gelmeyince borsalar tekrar satışa döndü. ABD'nin de küçük çaplı düşüşlerle güne başlaması nedeniyle hızlanan satışlar sonrası Almanya yüzde 6.64 İngiltere yüzde 5.64, Fransa yüzde 7.36 değer yitirdi. İMKB ise yüzde 2.5 değer kaybederek 30 bin 773 puandan günü tamamladı. Güne kararsız başlayan ABD borsalarında ise günün ilk bir saati sonunda kayıplar yüzde 1'lere ulaştı. Brezilya ve Arjantin borsaları ise yüzde 2'lerin üzerinde değer yitirdi.