kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Aktütün köyünün 12 yaşındaki öğretmeni

Ercan DEMİRCİ - Umut TÜTÜNCÜ / SABAH
08.10.2008
Terörün vurduğu Aktütün köyünde, hiç kadrolu öğretmen olmamış. Saldırıdan sonra açılmayan okulda öğretmenliği, 12 yaşındaki Safiye yapıyor..
Terör örgütü PKK'nın hain saldırısında 17 askerin şehit olmasıyla gündeme gelen Hakkâri-Şemdinli'nin Aktütün köyünde terörün tek kurbanı Mehmetçik değil. 65 hane ve yaklaşık 650 nüfuslu köyün, tek gözlü ilköğretim okulu, 3 Ekim'de gerçekleştirilen saldırıdan sonra ilk kez dün açıldı. Ancak bu da sadece yarım saat sürdü. Kurulduğu günden beri terör nedeniyle sağlıklı eğitim verilemeyen J. Teğmen Nadir Ozan İlköğretim Okulu'na, can güvenliği nedeniyle bu güne kadar atanan hiçbir kadrolu öğretmenin gitmediği belirtiliyor. Bu nedenle ilçede yaşayan lise mezunu vekil öğretmenler görevlendirilmiş. Öğretmensiz kalan miniklere ise köy okulunda 5'inci sınıfa kadar okuyabilen 12 yaşındaki Safiye Yazar öğretmenlik yapıyor.

'ÖĞRETMEN OLACAĞIM'
7 çocuklu ailenin 5'inci çocuğu olan ve 5'inci sınıftan sonra okula gidemeyen Safiye, çocuklara bildiği herşeyi anlatmaya çalışmış. Hayallerini öğretmen olmanın süslediğini belirten Safiye, babasının çiftçilik yaparak ailesini geçindirdiğini, maddi imkânları olmadığı için okula devam edemediğini söyleyerek, "Keşke hayallerimi gerçekleştirip öğretmen olabilsem" diyor. Aktütün köyünde okul çağında 80'e yakın çocuk var. Bir o kadar da okul çağını geçmiş, ancak sağlıklı eğitim verilmediği için okuyamamış kız ve erkek çocuk bulunuyor. Köydeki çocuklar yaklaşık 25 yıl önce açılan J. Teğmen Nadir Ozan İlköğretim Okulu'nda sadece 5'inci sınıfa kadar eğitim görebiliyor, 6, 7 ve 8'inci sınıflar için ise yaklaşık 2 saat 15 dakikalık mesafedeki Şemdinli ilçe merkezine gitmek zorunda. Köyden sadece 5 erkek çocuk, lise için Şemdinli merkeze gidip yatılı olarak okurken, köy tarihinde şimdiye kadar hiç üniversite bitiren olmamış. Hiç bir öğrenci de herhangi bir sınavda başarı elde edememiş.

'BADANA YAPTIRIP GİTTİ'
Camlarına ve tabelasına kurşunlarının isabet ettiği tek derslikli J. Teğmen Nadir Ozan İlköğretim Okulu'nda görev yapan vekil öğretmen Cevdet Arıcı, eğitim yılının başında köye gelip okulda badana yaptıktan sonra köylülerin iddiasına göre okula bir daha uğramamış. Önceki akşam kaymakam Hakan Şen'in Sikorsky helikopterle köye gelmesinin ardından dün Aktütün'e gelen vekil öğretmen Arıcı, kilidi açarak çocukları okula aldı. Ancak yaklaşık yarım saat sonra Arıcı, çocukları dışarı çıkarıp okulun kapısını kilitledi ve kaymakam Hakan Şen'in yanına gitti. Çocuklar ve köylüler, vekil öğretmenin köye gelmediğini iddia ederken, öğretmen Arıcı ise çocuklar can güvenliği nedeniyle okula gelmediği için okulun kapalı olduğunu savundu. Kaymakam Şen'e göre ise öğretmen var ve okul kapalı değil.
Haberin fotoğrafları