kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başbakanlık'ta terörle mücadele toplantısı

Giriş Saati : 09.10.2008 13:50
Güncelleme : 09.10.2008 21:27
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan terörle mücadele değerlendirme toplantısının salı günü devam edileceği belirtildi.

Başbakanlık Merkez Bina'da saat 13.00'te başlayan zirveye Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Attila Işık, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız ve MİT Müsteşarı Emre Taner katıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ise dün terör saldırısının meydana geldiği Diyarbakır'dan toplantıya gecikmeli olarak katıldı. 6 saat süren Terörle Mücadele Değerlendirme toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, toplantıya salı günü devam edileceği belirtildi.

Terörle Mücadele Zirvesi, Genelkurmay Başkanlığı'nın talepleri, hükümetin önerileri ve muhalefet partileri tarafından gündeme getirilen tampon bölge oluşturma gündemiyle toplandı. Zirvenin rutin gündeminde ise TBMM'den TSK'nın sınır ötesi harekat yapmasına izin veren tezkerenin kullanımının şekil ve esaslarının belirlenmesi, sınır bölgelerindeki karakolların güvenli bölgelerde inşa edilmesi konuları yer aldı.

Zirvede askerin terörle mücadele için daha önce gündeme getirdiği beş talebi de ele alındı. Askeri kanat gözaltı süresinin uzatılması, jandarmanın polis alanında arama yapabilmesi, jandarma ve polise verilen adli kolluk görevinin terörle mücadele yapan birimlere de verilmesi, şüpheli araçların kapsamlı bir şekilde aranabilmesi, kapalı alanlarda olası bir gecikmelerin önüne geçilmesi için sadece savcının yazılı emriyle arama yapılabilmesi gibi talepleri olmuştu.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise taleplerle ilgili görüşmelerin 1 yıl önce başladığı ve iki talep üzerinde mutabakat sağlandığını açıklamıştı. Askeri kanadın taleplerinin "olağanüstü hal yeniden mi geliyor?" tartışmalarına neden olmuştu.

Toplantıda, terörle mücadele için yeni bir birimin de kurulması yönünde görüşlerin değerlendirildiği öğrenildi. Bu kapsamda terörle mücadele yapan Jandarma Özel Harekat, Genelkurmay Özel Harekat Birlikleri ve Emniyet Özel Harekatı'nın tek çatı altında toplanması ve bu şekilde teröre karşı daha etkin mücadele edilebileceği yönünde görüşlerin tartışıldığı kaydedildi.

CİHAN