kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Merkez Bankası'ndan kriz önlemi

Giriş Saati : 09.10.2008 09:56
Güncelleme : 09.10.2008 23:45
Yeni Haber
Merkez Bankası, 2002 yılında çekildiği döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine, küresel piyasalarda yaşanan krize karşı bir önlem olarak bugün yeniden başladı.

Bankalar, Merkez Bankası bünyesindeki Döviz Depo Piyasasında bugünden itibaren, birbirlerinden borç alıp verebilecekler. Küresel mali krizin etkisiyle döviz likiditesi akışkanlığının azalması üzerine alınan bu önlemle, bankaların döviz ihtiyacının karşılanması, piyasaya döviz likiditesi yaratılması amaçlanıyor.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Banka bünyesinde 1988 yılında kurulan Döviz ve Efektif Piyasalarında Merkez Bankası'nın bir taraftan işlem yapmaya yetkili bankaların birbirleri ile gerçekleştirdiği çeşitli döviz işlemlerine aracılık ederken, diğer yandan politika hedefleri doğrultusunda işlemler de yapabildiği anımsatıldı. Açıklamada, piyasa bünyesindeki döviz depoları piyasasının Banka'nın aracılık faaliyetleri yürüttüğü piyasalardan birisi olduğu belirtildi.

Temel hedefi fiyat istikrarının sağlanması olarak belirlenen Banka'nın döviz piyasalarındaki rolünün bu hedefin gerçekleştirilmesine yönelik döviz kuru politikalarının daha iyi uygulanması ve anlaşılmasını sağlayacak şekilde yeniden yapılandırıldığı ve bankalara Merkez Bankası taraflı olmayan işlemler için tanınmış limitlerin 2002 yılı içinde kademeli olarak sıfırlandığı hatırlatılarak, Temmuz 2002'de başlayan Döviz ve Efektif Piyasaları döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerinden çekilme sürecinin 2 Aralık 2002'de tamamlandığı anlatıldı.

Son dönemde uluslararası kredi piyasalarında yaşanan sorunların, küresel finans sektörünün güvenilirliğine ilişkin kaygılarla birleşerek gelişmiş ülke para piyasalarında sıkışmaya neden olduğu vurgulanan açıklamada, bu piyasalardaki sorunların gidererek etkin bir şekilde çalışmasını sağlayacak olan ilgili ülke merkez bankaları olduğu ve Merkez Bankaları'nın düzenledikleri likidite operasyonları ile kendi para piyasalarındaki sıkışmayı gidermeye çalıştığı kaydedildi.

DÖVİZ LİKİDİTESİ AKIŞKANLIĞI AZALDI

Böyle bir belirsizlik ortamının zaman zaman Türkiye'de de döviz likiditesi akışkanlığının azalmasına neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu nedenle, bankalar arası döviz piyasasında döviz likiditesinin akışkanlığının artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla uluslar arası piyasalardaki belirsizlikler ortadan kalkıncaya kadar Merkez Bankası'nın Döviz ve Efektif Piyasaları döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine bugünden itibaren yeniden başlanmasına karar verildiği bildirildi.

Açıklamada, bu çerçevede, Döviz ve Efektif Piyasaları Uygulama Talimatı ile belirlenen kurallar doğrultusunda döviz depo piyasasındaki bankaların Merkez Bankası aracılığı ile birbirlerinden borç alıp verebileceğinin altı çizildi.

ANKA