kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tezkere 1 yıl uzatıldı

09.10.2008
TBMM Genel Kurulu, TSK'ya Kuzey Irak'a operasyon yetkisi veren tezkerenin süresini bir yıl daha uzattı. Ordu, 17 Ekim 2009'a kadar gerek gördüğünde PKK ile mücadele için Kuzey Irak'a girebilecek..
Meclis, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, PKK'yla mücadele için Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon düzenlemesi olanak tanıyan tezkerenin süresini 1 yıl daha uzattı. DTP'nin geçen sefer olduğu gibi "Kan bataklığı oluşacak" diyerek karşı çıktığı tezkere AK Parti, CHP ve MHP milletvekillerinin verdiği oyla kabul edildi. Oylamaya 515 milletvekili katıldı. 497 vekil "kabul", oyu verirken, 18 "ret" çıktı. Geçen yıl yapılan oylamaya 526 milletvekili katılmış, 507 kabul 19 ret oyu çıkmıştı. Tezkerenin 496 oyla kabul edildiği duyurulmasına rağmen, daha sonra kontrol edilen tutanaklarda kabul oyunun 497 olduğu ortaya çıktı. 32 milletvekili oylamaya katılmazken, 515 milletvekili Genel Kurul salonundaki yerini aldı. 14 milletvekilinin mükerrer oy kullandığı bu nedenle Genel Kurulda açıklanan sonuç ile tutanaklardaki sonuç farklı olduğu bildirildi. Devlet Bakanları Mehmet Şimşek, Kürşad Tüzmen ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile AKP'li Sait Açba, Yaşar Yakış, Vahit Erdem, İrfan Gündüz, Kazım Ataoğlu, Bülent Arınç, Kemalettin Göktaş, Abdülkadir Emin Önen, Mehmet Sahici, Suat Kınıklıoğlu, Mustafa Açıkalın oylamaya mazeretleri nedeniyle katılmadılar.

URAS'TAN RET OYU
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, DTP ile birlikte "ret" oyu verirken, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu "kabul" oyu verdi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Kamer Genç, hasta yatağından kalkıp geldiler.

Aktütün olayı incelensin
Şükrü Elekdağ (CHP): Aktütün olayı incelenmelidir. Hükümet, Kuzey Irak konusunda böyle caydırıcı bir politika uygulayacaksa önce PKK'ya destek veren Barzani, Türkiye'nin düşmanıdır diyebilmelidir. Burada bulunan herkes, bu kürsüden vatanın bölünmez bütünlüğünü korumaya and içti. Sizi ortak bir deklerasyonla Aktütün saldırısını kınamaya davet ediyorum.

DTP'den Atatürk'lü örnek
Fatma Kurtulan (DTP): Meclis yeni yasama yılına ölme öldürme kurgusuyla başlamamalı. Yapılması gereken tezkere çıkarmak değil, Demokratik özellikli bir anayasa çıkarmak, Kürtlere özgürlük tanımaktır. Sizler ülkeyi kan bataklığına çevirecek tezkereye hayır demeye çağırıyoruz. Mustafa Kemal'in anlayışı da demokratik özerk devlet anlayışıydı. 1924 Anayasası'ndaki devlet düşüncesine dönelim.

Kuzey Irak'a son fırsat
Nihat Ergün (AKP): Kuzey Irak bölgesel yönetimi, önümüzdeki bir yılı son bir fırsat saymalı ve kendisi için hayati öneme sahip Türkiye'nin dostluğunu kazanmak için çalışmalıdır. Silahlar susmadıkça çözümü konuşamıyoruz. Terör örgütü silahsızlandırılmalıdır. Doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinde çalışan kamu personeli, eğitim programında geçirilerek bölgesel dil ve kültür temeli verilmelidir.

Tampon bölge olsun
Deniz BÖLÜKBAŞI (MHP): PKK'nın tasfiye edilememesindeki bir neden ABD'nin kabul edilemez tavrıdır. Barzani'nin PKK'ya desteğinin kesilmesi, birinci öncelikli konudur. İnandırıcı ve caydırıcı olmak için, Barzani ile hiçbir şekilde resmi diyalog sürecine girilmemelidir. Terör yuvalarına yönelik kapsamlı harekat düzenlenmeli, kara unsurları orada konuşlandırılmalı ve güvenlik bölgesi oluşturulmalı.