kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yaşlı baba azaldı insan evrimi bitti

DIŞ HABERLER
08.10.2008
İngiltere'deki araştırmaya göre, 35 yaş üstü babaların oranındaki düşüş ve tıptaki gelişim insan evriminin tamamlanmasına yol açtı..
Gelişmiş ülkelerdeki yaşlı babaların fiziksel özelliklerini inceleyen bilim adamları, insanoğlunun evriminin bittiğini ileri sürdü. 35 yaş üstündeki babaların oranındaki düşüşün ve doğal ayıklanmayı ortadan kaldıran tıptaki gelişmelerin evrimin bitmesinde kilit bir rol oynadığını belirten Londra Üniversitesi Profesörü Steve Jones, "İnsan evrimi sona erdi" dedi. Evrimin doğal ayrım, mutasyon ve rasgele değişim adlı üç unsurdan oluştuğunu belirten Prof. Jones, İngiliz The Times gazetesine yaptığı açıklamada, "İnsanların yeniden üretim kalıplarındaki değişimler neden i y l e , beklenmedik bir biçimde insandaki mutasyon (kalıtsal yapıda meydana gelen değişiklikler) oranı da düştü" diye konuştu.

TIP DOĞAL AYRIMI YOK ETTİ
Jones, şöyle devam etti: "Erkeklerdeki hücre bölünmesi yaşla birlikte çoğalır. Her hücre bölünmesinde, bir hata olasılığı dolayısıyla bir mutasyon (kalıtsal değişiklik) olur." 29 yaşındaki erkekte spermler arası 300 bölünme yaşanırken bu oranın 50 yaşındaki bir erkekte 1000 bölünme üzerinde olduğunu söyleyen Prof. Jones, "Yani yaşlı babaların sayısındaki düşüş, mutasyon oranında temel etkiye sahiptir" diye konuştu. Prof. Jones, 888 çocuk sahibi olmasıyla ünlü olan ve 18. yüzyılda ölen Fas'lı Moulay İsmail'i örnek göstererek, "Eski zamanlarda yüzlerce çocuğu olabilecek güçlü bir erkek bulabilirdiniz" dedi. (İsmal'in bu ünü kazanması için 60 yıl boyunca günde 1.2 kadınla birlikte olduğu düşünülüyor) Jones, "Eski zamanlarda, doğan çocukların yarısı 20 yaşına gelmeden ölmüş oluyorlardı. Şimdi ise Batı'daki çocukların % 98'i 21 yaşına kadar yaşıyorlar. Bu da doğal ayrımın azalmasına neden oluyor" ifadesini kullandı.