kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Cehalet ve aşağılık duygusu!

Türk liralarının üzerinde yer alacak portreleri gören pek çok kimse, herhalde cehaletinden utanmıştır diye düşündüm. Resimleri, kâğıt paramıza basılacak çok az sayıdaki önemli zevatın acaba birkaç istisnayı saymazsak, hangisine aşinayız?
Ordinaryüs Profesör Aydın Sayılı, Ordinaryüs Profesör Cahit Arf, Mimar Kemalettin Bey, Fatma Aliye Hanım... Bu şahsiyetlerden hangisi topluma mal olmuştur?
Tercihin nasıl yapıldığını merak ediyorum. Çocuklarımızı eğitirken, müfredata alacak kadar önemsemediğimiz kişileri, günlük hayatımızın en baş köşesine oturtuyoruz. Neden? Herhalde amaç, insanları "Ne kadar cahilim" diye komplekse sokmak!
Baktım, tarihçi İlber Ortaylı da benim gibi düşünüyor; rahatladım. Itri ve Yunus Emre haricinde, diğerlerinin, önemli ve değerli kişiler olsalar da, toplumda, yaygın biçimde tanınmadıkları kanaatini taşıyor Ortaylı. Mimar Sinan, Katip Çelebi, Piri Reis, Halide Edip Adıvar, Sabiha Gökçen isimlerini teklif ediyor.
Keşke bir kurul yerine, vatandaşa sorulsa ve onların tercihinin, portreleri belirlemesine fırsat verilseydi.
Hiç değilse bundan böyle Aydın Sayılı, Cahit Arf, mimar Kemalettin Bey ile Fatma Aliye Hanım, müfredata dahil edilse, çocuklarımıza kişilikleri ve yaptıkları anlatılsa. Aksi takdirde 5, 10, 20 ve 50 liralık banknotları her elimize alışta "Kim bu bıyıklı adam? Kim şu gözlüklü? Topuzlu siyah saçlı kadının adı neydi?" diye düşünüp duracağız; her seferinde cehaletimizin derinliklerinde aşağılık kompleksiyle ezileceğiz!!!