kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

İhmal mi, zaaf mı... Nedir sebep?

İlk bakışta, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi Aktütün Karakol baskınının baş sorumlusu olarak görülebilir. Öyle ya, yüzlerce terörist, Kuzey Irak topraklarında, sınıra yakın bir bölgede konuşlanıyor; kimisi bizim tarafa geçiyor, kimisi de sınırı aşmadan, karakolu ağır silahlarla hedef alıyor. Bir himaye olmasa bunu başarabilirler mi?
Ama her şey, düz mantıkla çözülmüyor. Bir bakıyoruz, Aktütün sınır karakolu, bugüne kadar PKK teröristlerinin 5 adet saldırısına maruz kalmış. Bazılarında, gene yüzlerce terörist, sınır içi veya dışından bu eylemleri gerçekleştirmiş. Meselâ 13 Eylül 1992'de, 500 kişilik PKK grubuyla çatışan birlikten, 22 askerimiz şehit olmuş. 5 Haziran 2007'de, teröristler, kalabalık bir grup halinde aynı karakola saldırmış. 9 Mayıs 2008'de, Zap ve Avaşin kamplarından Basyan vadisini kullanarak sınıra gelen 200 PKK'lının ağır silâhlarla saldırısı üzerine, Aktütün Karakolu'nda 6 asker hayatını kaybetmiş. Son eylemde de, gene aynı güzergâhın kullanıldığı bilgisi veriliyor.
1992'den beri gerçekleşen 5 baskında, ölen güvenlik görevlisi sayısı 44. Aktütün Karakolu'nda, askerlerimizin şehit edilmesi bir kader mi? Diyelim ki, Kuzey Irak yönetimi art niyetli; yataklık yapıyor. Biz de tedbirde kusur etmişiz gibi geliyor bana. Üstelik Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, eylemcilerin hareketliliği daha önce tespit edilmiş ve sözde tedbir alınmış. Bölgeler top ve havanlarla ateş altında tutulmuş, iki kol taarruz helikopteri gönderilmiş. Aktütün Karakolu, saldırıdan önce bir Jandarma Özel Harekât Timi'yle de takviye edilmiş. Çatışma 6 saat sürmüş. Çatışmanın sürdüğü sırada Hakkâri Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı'ndan kalkan Kobra tipi helikopterler, teröristlerin bulunduğu alanı bombalamış.
Askerin yukarıdaki açıklaması, aslında bir ihmalin de söz konusu olmadığını gösteriyor. Öyleyse zaaf nereden kaynaklanıyor? Bunun hepimize açık yüreklilikle izah edilmesi gerekir.