kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tai Chi, yaşlılarda depresyonu önlüyor

Giriş Saati : 03.10.2008 11:46
Güncelleme : 03.10.2008 23:46
Yeni Haber
Uzak Doğu sporu Tai Chi ile halk oyunlarından oluşan egzersiz hareketlerinin yaşlılarda depresyonu önlediği, esneklik, kuvvet, dinamik denge ve aerobik dayanaklığı da artırdığı bildirildi.

Atatürk Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Kaldırımcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serbest zaman fiziksel egzersizlerin yaşlıların fiziksel ve ruhsal durumlarına olumlu etkisi olduğuna dikkati çekti.

İstanbul'da bir süre önce Kayışdağı Darülaceze'de kalan 65 yaş üstü 39'u erkek 58 yaşlının katıldığı bilimsel bir çalışma yürüttüklerini belirten Yrd.Doç.Dr.Kaldırımcı, ''Bu araştırmada rekreasyon fiziksel egzersizin yaşlıların fiziksel durum ve depresyon düzeyine etkisini araştırdık'' dedi.

6 ay süren araştırmada eksersiz ve kontrol grubu olarak yaşlıların iki bölüme ayrıldığını anlatan Kaldırımcı, şunları söyledi:

''Uzak Doğu sporu Tai Chi ve çeşitli halk oyunlarının figürlerinden oluşan hareketleri egzersiz grubundaki yaşlılara belirli zamanlarda yaptırıldı. Yapılan bilimsel ölçülerde, egzersiz yapan yaşlıların depresyon düzeylerinin düştüğü ortaya çıkmış, ayrıca fiziksel ve fizyolojik kapasitelerin artığı belirlendi.''

YAŞLILAR İÇİN PROJE HAZIRLADI

Rekreasyonel fiziksel egzersizlerin, yaşlıların fiziksel ve psikolojik durumlarını koruma ve geliştirme açısından oynadığı olumlu rol oynadığının diğer yapılan araştırmalarla da gözler önüne serildiğini kaydeden Kaldırımcı, şöyle devam etti:

''Araştırmada egzersizlerin türü olarak kullanılan, yumuşak ve basit hareketlerden oluşan, koordinasyonu geliştiren, aerobik dayanıklılığı, esnekliği ve kuvvet artıran, depresyonu azaltan Tai Chi ve halk oyunları egzersizleri, yaşlılarla yönelik yapılan çalışmalarda hem eğlenceli hem de destekleyici bir şekilde kullanılabilir.''

Erzurum'daki yaşlılara yönelik bir proje hazırladıklarını belirten Kaldırımcı, ''Üniversite ve belediyemizle ortak bir çalışma yaparak yaşlıları belirli zamanlarda üniversite yerleşkesindeki spor alanlarına getirerek egzersiz yapmaları sağlamayı planlıyoruz'' dedi.

AA