kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

'Yaşa bağlı' körlük riskine karşı cevizli salata tüketin

Prof. Dr. Mehmet Öz
26.09.2008
Hindi eti, ceviz, avokado ve kırmızı dolmalık biberleri karıştırıp bir salata yapın ve bununla gözlerinizin uzun süre canlı kalmasını sağlayın! Sağlıklı oranda DHA Omega-3 (günde 600 mg), C ve E vitaminleri, beta karoten ve çinko içeren yemekler; 55 yaşından sonra görülen körlüklerin en büyük nedeni olan 'yaşa bağlı makula dejenerasyonu'ndaki yüzde 35'lik düşüşle bağlantılıdır... Islak ve kuru diye iki türlü yaşa bağlı makula dejenerasyonu vardır... DHA; kuru formun gelişiminin başlamasını engeller; salatanın vitamin-mineral karışımı ise ıslak türün daha da kötüleşmesini önler.

IŞIK İŞLEME SİSTEMİ
Retinanın ortası olan makula, gözün en yoğun bölümüdür. Bu bölümdeki 'ışık işleme sistemi'; kıymık çıkarmak, doldurulmuş ayının burnunu dikmek ya da 'bu hayati ipucunu okumak' gibi ince işleri yapmanızı sağlar. Yaşa bağlı makula dejenerasyonunu düzeltmek mümkün değildir. Sigara içmek, yüksek tansiyon ve Omega-3 yağlarını az tüketmek (özellikle de DHA) bu riski arttırır. Sebze, çiftlik hayvanları ve bazı deniz ürünlerini yemek ise bu sorunu sizden uzaklaştırır. Bunun için öğünlerinizi şu besinlerle doldurun:
* C vitamini almak için kırmızı dolmalık biber, turunçgil ve çilek.
*
Avokado, balık ve DHA içeren diğer maddeler.
* Çinko için güçlendirilmiş tahıllar, hindi ve tavuk.
*
E vitamini için ceviz, badem ve fındık.
* Beta karoten için tatlı patates, dolmalık biber ve şeftali.
*
Ayrıca; ıspanak, bezelye, yeşil dolmalık biber, mısır, ıspanak ve mandalina tüketin.
* Son olarak; sigara yakmayın. Sigara kullanmak körlük riskini dörde katlıyor. Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? RealAge.com sitemizdeki 'SİZ sigarayı bırakabilirsiniz' programına girin. Bunda büyük oranda başarı yakaladık...