kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Beyazperde ölümüyle artık biraz daha yalnız

29.09.2008
Birçok sinema eleştirmeninin 'Sinemayı sinema yapan aktörlerden' dediği Paul Newman, 83 yaşında kansere yenildi. Birçok başarıya imza atan ünlü aktör, karakteri ve duruşuyla uzun yıllar genç isimlere ilham verecek..
Geçtiğimiz cuma günü hayata gözlerini yuman Paul Newman, ölümüyle hem sinema dünyasını hem de hayranlarını yasa boğdu. Fiziksel özelliklerinin arkasına sığınmadan, gençlik yıllarında teklif edilen 'yakışıklı çocuk' rolleriyle yetinmeyip, oyunculuğu ve duruşuyla Amerikan sinemasına çok şey katan Newman, bundan sonraki nesillere de hiç şüphesiz ilham verecek.

AKTİVİST YÖNÜ VARDI
1925 doğumlu Ohio'lu Newman, Yale Üniversitesi'nde oyunculuk dersleri aldı. Yale'de eğitimine devam ettiği sırada, Broadway'e ilk adımını, 1953'te William Inge'nin yapımı olan 'Picnic' ile attı. 1954'te oynadığı ilk filmi The Silver Chalice için "1950'lerde yapılmış en kötü film" ifadesini kullandı. 1956'da 'Somebody Up There Likes Me' ve 'Cat on a Hot Tin Roof' filmlerinde oynadı. Newman, 1960'da çekilen 'Exodus' ve 1961'de çekilen 'The Hustler' filmiyle üne kavuştu. Ünlü aktör, 1963'de 'Hud', 1977'de 'Slap Shot', ve 1982'de 'The Verdict' filmleriyle ününü pekiştirdi. 10 kez Oscar'a aday gösterilen Newman, 1986'da Martin Scorsese'in yönettiği ve başrolü Tom Cruise ile paylaştığı 'Paranın Rengi' filmiyle Oscar kazandı. Ünlü aktör, asi dönemin anti-kahramanlarından biriydi. Filmlerdeki isyancı kişiliğini özel yaşamında da sürdürmüş, zaman zaman aktivist yönüyle de ön plana çıkmıştı. Newman, 1994'te insani yardım faaliyetleri nedeniyle bir kez daha Oscar Akademisi'nden ödül aldı. Yakışıklılığıyla yapımcılar kadar kadınları da etkileyen bir erkekti Paul Newman. Ünlü aktörün başından iki evlilik geçti.

KEMOTERAPİ İSTEMEDİ
1949'dan 1958'e kadar süren Jackie Witte ile evliliğinden Scott adında bir oğlu ve Susan Kendall ve Stephanie adında iki kızı oldu. 29 Ocak 1958'de Newman, Joanne Woodward ile evlendi. Çiftin bu evlilikten üç kızı oldu. Haziran 2008'de eski bir sigara tiryakisi olan Newman'a akciğer kanseri teşhisi kondu. Newman teşhis sonrasında New York'taki Sloan- Kettering Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Ağustosta Newman resmi olarak kemoterapiyi durdurdu ve ailesine evinde ölmek istediğini söyledi. Newman, 27 Eylül 2008 günü Connecticut'taki evinde hayata gözlerini yumdu.
Haberin fotoğrafları