kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk yapımı Malta Şahini San Francisco'da

Giriş Saati : 29.09.2008 11:22
Güncelleme : 29.09.2008 23:51
Yeni Haber
ABD'nin sayılı zenginlerinden Silikon Vadisi dolar milyoneri olarak bilinen Tom Perkins'e ait dünyanın en muhteşem ve görkemli yelkenli yatı Malta Şahini (The Maltese Falcon), hafta sonu San Francisco Golden Gate köprüsünün altından geçip, müze olan Alcatraz hapishanesi çevresinde dolaşarak körfeze doğru yelkenlerini açtı.

Daha sonra dönerek, ABD'nin ev fiyatlarının 30 milyon dolara kadar çıktığı en pahalı bölgelerinden olan San Francisco'nun kuzeyinde bulunan adeta İzmir havası olan Tiburon / Belvedere kentindeki evine yol aldı.

Tamamı Türkiye'deki Tuzla tersanesinde Türk işçileri tarafından yapılan 88 metre uzunluğunda ve 150-300 milyon dolar arasında maliyeti bulunan Malta Şahini en yüksek teknolojilerle üretildi. Herşeyin itina ile yapıldığı Malta Şahin'inde, salon, toplantı odası, yatak odası, bar mevcut.

Herşeyin elektronik olduğu yelkenli yata "kız" diye hitap ediliyor. Aynı zamanda 10 yıldır Tiburon kentinde yaşayan Türkiye yelken şampiyonu Raşit Yılmaz (64), San Francisco yelken kulübünde yarışlara girdiği teknenin içinde İHA'ya verdiği özel röportajda şöyle konuştu, "1950 yıllarında ilk kayığımla yelken denemelerine başladım. O günden bugüne 57 senedir devam ettiriyorum. Pirat sınıfında 16-17 yaşlarında Türkiye 1'incisi oldum, snipe sınıfını ise 1962'den 1971'e kadar Türkiye 1'incisi ve gençler 1'incisi olarak bitirdim. Tabi o zamanlar Türkiye şampiyonlukları daha çok İstanbul'da yapılıyordu. 1987'de Amerika'ya taşındık ve halan bu işi devam ettiriyorum" diyerek Malta Şahini hakkında bilgi verdi.
Raşit Yılmaz, "Bugün mutlu bir gün, 88 metre uzunluğundaki Malta Şahini teknolojisiyle dünyada ilk defa uygulanan bir yelkenli. Tekneyi görmek ve yanına yanaşabilmek için deniz papatya gibiydi. Bu tekne İtalyan firması Perini Navi'nin yeri olan Türkiye'de, Yıldız tersanelerinde Tuzla'da yapıldı. Fakat bütün işçilik ve çalışanlar Türk. San Francisco Chronicle gazetesi de haberinde tersaneyi önemsemeyip sadece Türk malı olduğunu vurgulayan yazılar geçti. Buna çok memnun oldum, yazı yazan da çok iyi bir yelkenci. Demek ki tersanenin ismi mühim değil, yapıldığı yer önemli" şeklinde konuşarak, Tom Perkins'le aynı yelkenli yat kulübüne üye olduğunu ifade etti.