kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Gül bana söz verdi; en kısa sürede Bağdat'a gelecek"

Giriş Saati : 29.09.2008 20:20
Güncelleme : 29.09.2008 23:51
Yeni Haber
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştüğünü ve kendisinin en kısa sürede Bağdat'ta geleceğini ifade ettiğini söyledi. Talabani, Gül ile görüşmesinin "olumlu ve güzel" geçtiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısına katılmak ve sağlık sorunları nedeniyle New York'a giden Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin bugün Erbil'e geldi. Talabani, Erbil Uluslararası Havalanı'nda Mesut Barzani tarafından resmi bir törenle karşılandı. Karşılama töreninde Irak Cumhurbaşkanı'nın Sünni Yardımcısı Tarık El Haşimi'de Bağdat'tan gelerek hazır bulundu. Düzenlenen resmi tören sonrası askerleri selamlayan Talabani buradan basın toplantısının yapılacağı yere geçti. Cumhurbaşkanı Talabani, yardımcısı Tarık El Haşimi ve Mesut Barzani'den oluşan üç lider ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen ortak basın toplantısında Talabani, Mesut Barzani'nin ABD yönetimi tarafından resmen davet edildiğini ve kendisinin önümüzdeki yakın bir zamanda Washington'u ziyaret edeceğini söyledi.

KÜRT ARAP ÇATIŞMASI YOK

Irak'ta özellikle ülkenin yerel seçimler yasasına ilişkin son zamanlarda siyasi grup ve partiler arasında çıkan sorunlara da değinen Talabani, yaşanılan sorunların kesinlikle etnik temele dayanmadığını ve Irak'ta Kürt-Araplar çatışmasının olmadığını ve olmayacağını söyledi. Talabani konu ile ilgili şunları söyledi: "Kürt ve Arap çatışması diye bir şey yok. Her aile arasında bazı sorunlar yaşanır. Özellikle bunu basın çok büyütüyor.

Elimizde anayasa var. Her şeyin çözümü orada ve ayrıca bizim kendi aralarımızda olan anlaşmalarımız da var. Sorunlu bölgeler ve sorunları halen devam eden bölgelerin çözümünü anayasaya göre halledeceğiz. Bunlara söre sorunları çözüme kavuşturacağız." dedi. Siyasi grup ve partiler arasında sadece bazı konularda görüş ayrılığının olduğunu ve bunun da çözüme kavuşturulacağını belirten Talabani, yeni Irak'ın uzlaşı temelinde kurulduğunu ve bu yüzden bütün çalışmaların anayasa çerçevesinde olmak üzere siyasi bir uzlaşma temelinde yürütüleceğinin altını çizdi. Talabani , ABD yönetiminin Irak ve Kürt bölgesini koruma ve savunma noktasında kararlı olduğunu vu bunun yanında özellikle bu bölgesininin ABD yönetimi tarafından ''çok başarılı bir örnek'' olarak nitelendirildiğini dikkat çekti.

GÜL YAKINDA BAĞDAT'TA GELECEK

ABD'de Türkiye Cumhurbaşkanı Gül ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdiğini ifade eden Talabani, "Kendisi ile olumlu ve güzel bir görüşme gerçekleşti. Gül ile konuşmamızda kendisi bana söz verdi en kısa zamanda Bağdat'a gelecek. Bizim herkesle ilişkilrimiz iyidir." dedi.

Daha sonra söz alan Barzani ise Talaban'inin sağ salim yurda dönemsinden duydukları sevinci dile getirerek kendisinin son günlerde Irak Savunma Bakanlığı Kürtlerin eliyle kurulduğu ve Sünni Araplar Şeyhleri'nin fetvasıyla yeni ordu ile ilgilenmedikleri yönündeki sözlerinin yanlış anlaşıldığını da belirterek Kürtlerin Irak Savunma Bakanlığı'ndaki yetkilerinin azaltılması için çaba gösterildiğini ifade etmek istediğini söylediğini ifade etti.

Talabani'nin gelişini yaklaşık yüz basın yayın kuruluşu takip etti. Ancak basın toplantısının yapıldığı salonun küçük olması nedeniyle bazı basın mensupları dışarıda kaldı. 5 saat havaalanında Talabani'nin gelişini bekleyen basın mensupları bu kezde salonuna alınmayınca tepki gösterdi. Yapılan tepkiler nedeniyle ancak bir kısım basın mensubu aprona alınarak Talabani'nin gelişini görüntüleyebildi. Daha sonra yetkililerin araya girmesiyle diğer basın mensupları toplantının yapıldığı yere alındı.

CİHAN