kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hint Okyanusu'nda para ve can pazarlığı

Giriş Saati : 29.09.2008 10:48
Güncelleme : 29.09.2008 23:51
Yeni Haber
Kenya'ya Rus tankları taşıyan Ukrayna gemisini rehin alan Somalili korsanlar, biri ABD'ye ait üç savaş gemisi tarafından kuşatılmasına rağmen 20 milyon dolar fidye istedi.

Korsanlar aksi takdirde ölene kadar savaşacaklarını duyurdu. Gemiyi kurtarmak için Rusya'ya ait bir firkateynin Atlas Okyanusu'ndan bölgeye doğru yol aldığı belirtiliyor.

Faina adlı Ukrayna gemisi, Perşembe günü Kenya'ya doğru yol alırken Somali açıklarında korsanlar tarafından ele geçirilmişti. Gemide 33 Rus yapımı T-72 tank, askeri mühimmat ve yedek parçalar bulunuyor. Silahların Kenya hükümetinin siparişi olduğu açıklandı.Füze güdümlü Amerikan destroyeri USS Howard, korsanların silahları karaya çıkarmalarını engellemek için Somali açıklarında demirlediği belirtiliyor.
Gemide 21 kişilik mürettebat bulunuyor. Uluslararası ajanslara konuşan korsanların sözcüsü Sugule Ali adındaki kişi, 20 milyon dolarlık fidyeden başka bir şey istemediklerini, aksi taktirde gemiyi serbest bırakmayacaklarını açıkladı.

Gemi ve mürettebatın kurtulması için ABD'nin yanı sıra Rusya, İngiltere, Ukrayna ve Somali de girişimlerde bulunuyor. Korsanların sözcüsü hangi ülkeye ait olduğunu bilmedikleri uçakların üzerlerinden uçuşlar yaptığını belirtirken, rehin alınan geminin kaptanı Viktor Nikolosky ise üç savaş gemisinin çok yakınlarında bulunduğunu belirtti. Nikolosy, geminin Rus asıllı mürettebatından birinin de hipertansiyondan dolayı hayatını kaybettiğini açıkladı.

Uluslar arası Denizcilik Bürosu'na göre dünyada bu yıl korsan saldırılarında büyük bir artış oldu ve bunda Afrika ilk sırada yer alıyor. Büro'ya göre ilk sırada 24 korsan saldırısıyla Somali ilk sırada, Nijerya da 18 saldırı ile ikinci sırada yer alıyor. Bölgede ABD'nin büyük bir askeri varlığı bulunuyor. Amerikan 5. Filosu'nun merkezi Bahreyn'de bulunurken, Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia Deniz üssü de Amerika'nın en önemli operasyon merkezlerinden biri.

Özellikle gemilere saldırarak fidye almak Somali açıklarında faaliyet gösteren korsanların en büyük gelir kaynaklarından birini oluşturuyor. Son olarak da Yunanistan bandıralı bir gemi Aden Körfezi yakınlarında korsanlar tarafından kaçırılmıştı.

1991 yılından beri merkezi bir otoritenin olmadığı Somali'de halen Etiyopya'nın işgal gücünün yardımıyla ayakta duran fakat halk tarafından desteklenmeyen bir hükümet varlığını sürdürmeye çalışıyor.

İki yıl önce Etiyopya'nın düzenlediği askeri operasyonla Mogadişu'dan çıkarılan İslami gruplar ise eskiye oranla daha güçlü bir şekilde ülkede kontrolü ele geçiriyor. Etiyopya ve Afrika Birliği'ni barış gücüne mensup birliklerin kontrolü sadece başkent Mogadişu'nun küçük bir alanıyla sınırlı

CİHAN
Haberin fotoğrafları