kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kara tren 152 yaşında

Giriş Saati : 22.09.2008 10:20
Güncelleme : 22.09.2008 21:35
Yeni Haber
Gelişmişliğin simgesi olarak gösterilen demiryolları, 152'inci yaşını yarın kutlayacak.

1856 yılında Türkiye ile tanışan demiryolları çoğu zaman karayollarına yenilse de, son dönemde altın dönemini yaşıyor. Demiryolları hızlı tren, Marmaray gibi önemli projelerle hızlı bir yükselişe geçti

İLK HAT İZMİR-AYDIN

1856 yılında demiryolu ile tanışan Türkiye, Cumhuriyet öncesinde demiryolu hatlarının büyük bölümünü yabancılara verilen imtiyazla yaptırmaya başladı. İlk kazma 130 kilometrelik İzmir-Aydın hattına İngilizler tarafından vuruldu. Bu hat, bölgenin nüfus bakımından kalabalık, ticari potansiyeli yüksek, İngiliz sanayisinin gereksinim duyduğu hammaddeye kolay ulaşması, ayrıca Ortadoğu'nun kontrol altına alınarak Hindistan yollarının denetim altına alınması bakımından stratejik bir öneme sahip olması nedeniyle seçildi.

1856-1922 yılları arasında toplam 8 bin 619 kilometre demiryolu hattı yapılırken, demiryolu hattının 4 bin kilometrelik bölümü Cumhuriyetin ilanı ile belirlenen milli sınırlar içinde kaldı.

YILDA 30 KM DEMİRYOLU

1923-1950 yılları arasında ise hazırlanan Birinci ve İkinci Beş Yıllık Sanayileşme Planlarında demiryollarına öncelik verildi. Bu dönemde demiryolu hatları milli kaynaklara yönlendirilerek, sanayinin yurtta yayılma sürecinde etkili oldu. Demiryollarının gelişimi 2. Dünya savaşı ile birlikte değişmeye başladı. Demiryolu yatırımları Demokrat Parti iktidarında, ulaşımda tercihin tamamen karayollarına verilmesiyle adeta unutulmaya başladı.

1960 sonrası planlı kalkınma dönemlerinde, demiryolları için öngörülen hedeflere hiçbir zaman ulaşılamazken, 1950-1980 yılları arasında yılda sadece ortalama 30 kilometre yeni hat yapılabildi.

KARAYOLLARI YÜZDE 80 DEMİRYOLU YÜZDE 11 UZADI

1980'li yılların ortalarında ise, Türkiye'de hızlı bir karayolu yapım seferberliği başlatıldı, otoyollar GAP ve Turizmden sonra Türkiye'nin 3. büyük projesi olarak kabul edildi.

Bu çerçevede 1990'li yılların ortalarına kadar otobanlar için yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Buna karşılık, özellikle önemli demiryolu altyapı yatırımları konusunda her hangi bir projenin hayata geçirilmedi. Buna karşılık Mavi Tren projesiyle, demiryolu yolcu taşımacılığı cazip hale getirilmeye çalışırken, altyapı olarak kayda değer yatırım yapılmadı.

1950'li yıllardan sonra uygulanan karayolu ağırlıklı ulaşım politikaları sonucunda, 1950-1997 yılları arasında karayolu uzunluğu yüzde 80 artarken, demiryolu uzunluğu sadece yüzde 11 oranında arttı.

Türkiye'de yolcu taşıma paylarına bakıldığında, karayolunun yolcu taşıma payı yüzde 96, demiryolunun yolcu taşıma payı ise yalnızca yüzde 2 seviyelerinde olduğu görülüyor.

Son dönemde başlatılan Hızlı Tren, Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryollu Projeleri ile demiryolları altın çağını yaşıyor. Türkiye'de şu an toplam 10 bin 984 kilometre uzunluğunda demiryolu hattı bulunuyor.

(ANKA)